Nezaměstnanost v USA klesla v listopadu na deset procent

04.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 4. prosince (ČTK) - V americké ekonomice zaniklo v listopadu 11.000 pracovních míst, což je nejnižší počet od prosince 2007. Míra nezaměstnanosti klesla na deset procent z říjnových 10,2 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo americké ministerstvo práce.

Výsledky jsou mnohem lepší než odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters. Ti očekávali, že v ekonomice zanikne až 130.000 pracovních míst a míra nezaměstnanosti se udrží na 10,2 procenta, což byl nejvyšší údaj za více než 26 let.

Podle ministerstva čtyři sektory, včetně vlády, vykázaly zvyšování počtu pracovních míst. Počet zaměstnaných ve zpracovatelském sektoru se snížil o 41.000, v říjnu přišlo v sektoru o práci 51.000 osob. Ve stavebním sektoru zaniklo v listopadu 27.000 míst, naopak v sektoru služeb vzniklo 58.000 pracovních míst.

"Dnešní zpráva o zaměstnanosti v USA za listopad je překvapivě dobrá, ale my se domníváme, že je to jen výkyv a míra nezaměstnanosti dále poroste. Trh práce neoživil," komentoval výsledky prezident Prestige Economics Jason Schenker. Podle něj nezaměstnanost poroste i v dalším roce a měla by se v průměru pohybovat mezi 10,5 procenta až 11 procenty.

Nejnovější zpráva přichází den po summitu o tvorbě pracovních míst pořádaném americkým prezidentem Barackem Obamou. Ten v rámci summitu vyzval firmy, aby se připojily k vládě a pomohly jí při snižování nezaměstnanosti. Podle Obamy oživení nepřijde, pokud firmy nezačnou znovu investovat, zaměstnávat a lidi nezačnou opět utrácet. Obama označil tvorbu pracovních míst za prioritu číslo jedna, jeho prostor pro další opatření na podporu ekonomiky však omezuje rekordní rozpočtový schodek.

Ministerstvo rovněž zlepšilo údaje o poklesu pracovních míst za předchozí dva měsíce. V září podle nových údajů zaniklo pouze 139.000 pracovních míst místo původně uváděných 219.000. Říjnový údaj byl revidován na 111.000 z předchozích 190.000.

Americká ekonomika ve třetím čtvrtletí po čtyřech kvartálech poklesu vykázala růst. Ekonomický růst však stále není natolik vysoký, aby začala vznikat nová pracovní místa a analytici se obávají, že nezaměstnanost nadále poroste i v příštím roce a mohla by další ekonomické oživení zbrzdit. Od prosince 2007, kdy se americká ekonomika propadla do recese, přišlo o práci již 7,2 milionu osob a bez práce je nyní 15,4 milionu Američanů, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK