Ekologové navrhují i dočasné zásobování tepláren z dolu Bílina

04.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. prosince (ČTK) - Ekologové navrhují pro oblast teplárenství investice do zateplování domů a do obnovitelných zdrojů, nové standardy pro developery a dočasné zásobování tepláren z dolu Bílina. Svůj návrh energetické politiky pro teplárenství zveřejnili na dnešním setkání s novináři. Na navrhované energetické koncepci státu se jim nelíbí zejména prolomení limitů těžby uhlí. Ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský po následném setkání s ekology zdůraznil, že za hlavní v energetické koncepci nepovažuje odblokování zásob hnědého uhlí, ale energetickou bezpečnost ČR.

Návrh nevládních ekologických organizací Hnutí Duha, Greenpeace, Calla a Centra pro dopravu a energetiku vychází hlavně z propočtů nezávislé komise bývalého předsedy Akademie věd Václava Pačese. Předpokládá masivní investice do zateplování, solárních kolektorů a vytápění biomasou s prozatímními dodávkami uhlí ze státního dolu Bílina. Návrh energetické koncepce z dílny ministerstva průmyslu a obchodu naopak upřednostňuje důl ČSA vlastněný společností Czech Coal a rozšíření limitů těžby.

Pro Tošovského na rozdíl od ekologických organizací není hlavním tématem energetické koncepce prolomení těžebních limitů v severních Čechách, ale energetická bezpečnost státu, řekl. "Některé body, které dnes představilo Hnutí Duha, mají racionální jádro a koncepce s nimi již počítá. Jedná se hlavně o podporu zateplování, energetické úspory a snižování energetických ztrát v přenosové a distribuční soustavě," dodal.

Návrh využít potenciál hnědého uhlí z dolu Bílina pro přechodné zásobení tepláren nicméně Tošovský považuje za nerealistický. "Toto uhlí není volně k dispozici. Je totiž určeno hlavně pro elektrárny," doplnil ministr s tím, že regulační funkce uhelných elektráren je stále důležitější kvůli obnovitelným zdrojům energie.

Programový ředitel Hnutí Duha Vojtěch Kotecký označil dnešní jednání za užitečné a vstřícné. "Bylo pozoruhodné, že jsme se v řadě důležitých bodů shodli." Za poměrně velký průlom označil Kotecký fakt, že ministerstvo průmyslu a obchodu hodlá do svého návrhu energetické koncepce zařadit zákon o podpoře obnovitelných zdrojů tepla, který Hnutí Duha a sdružení Calla prosazovaly již několik let. "Ale podstatné bude to, co se ocitne v koncepci jako takové," uzavřel Kotecký.

Jan Rovenský z organizace Greenpeace přivítal Tošovského ubezpečení, že státní energetická koncepce bude podrobena posouzení vlivu na životní prostředí. To umožní ekologickým organizacím uplatňovat jejich námitky i nadále. Do dvou měsíců hodlají aktivisté předložit kompletní alternativní energetickou koncepci, včetně návrhů v oblasti elektroenergetiky.

Návrh státní energetické koncepce do roku 2050 ministerstvo průmyslu a obchodu představilo v polovině října, po meziresortním připomínkovém řízení bude předložen vládě. Ve výčtu priorit je v dokumentu MPO zvýšení podílu jaderné energie na tuzemském energetickém mixu až na 25 procent v roce 2050, další těžba uranu a posílení role zemního plynu a obnovitelných zdrojů energie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK