Odboráři v Alstomu odvolali stávkovou pohotovost, dohodli se

04.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 4. prosince (ČTK) - Odboráři v brněnském Alstomu dnes odvolali stávkovou pohotovost. ČTK to dnes po jednání s vedením firmy řekl šéf tamních odborů Jaromír Machala. Odboráři se s vedením dohodli na podmínkách odstupného z firmy, která v průběhu příštího roku zavře výrobní závod v Brně. O práci tak přijde 400 lidí. Konkrétní výši dohodnutého odstupného pro odcházející zaměstnance firma a odbory společně zveřejní 15. prosince.

Dohoda bude mít podobu dodatku ke kolektivní smlouvě. Odboráři jej ale podepíšou až poté, co jej ve středu projednají na takzvané Evropské radě zaměstnanců. Odboráři původně požadovali dva roční platy jako odstupné. Jaká je konečná dohoda, ale dnes Machala ani mluvčí firmy pro Česko a Slovensko Jiří Filip neuvedli s tím, že tak učiní 15. prosince.

V ten den vedení firmy společně s odbory předstoupí před zaměstnance a sdělí jim veškeré podrobnosti tedy včetně konkrétní výše odstupného. "Dohodli jsme se, že do té doby konkrétní čísla nikomu sdělovat nebudeme," podotkl Machala. Součástí dohody je ale nejen výše odstupného. "Do 26. února nedostane žádný zaměstnanec výpověď z organizačních důvodů," uvedl Machala.

Dohodu a ukončení stávkové pohotovosti ČTK potvrdil i regionální mluvčí firmy Filip. "Byl jsem na mítinku, kde šéf odborů v Alstomu (Jaromír Machala) řekl, že jednání jsou ve shodě a ukončují stávkovou pohotovost," uvedl.

Alstom v polovině listopadu oznámil, že v průběhu příštího roku hodlá v Brně ukončí výrobu elektrárenských kotlů. V Brně zůstane servis pro Česko a Slovensko. Výrobní závod Alstom zavře kvůli dopadům globální krize. Alstom nyní v Brně zaměstnává 667 lidí, z čehož 400 souvisí právě s výrobou kotlů.

Odboráři brněnského Alstomu vyhlásili v podniku stávkovou pohotovost v úterý. Nesouhlasili s výší odstupného, kterou zaměstnancům, kteří mají z firmy odejít, nabídlo její vedení. Odboráři podle dřívějších vyjádření požadovali jako odstupné 24 měsíčních platů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK