Ukrajina už prý zaplatila za listopadový odběr ruského plynu

04.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 4. prosince (ČTK) - Ukrajinská státní energetická společnost Naftogaz už zaplatila celou částku za listopadový odběr ruského plynu. Těsně před zahájením rozhovorů s představiteli Evropské unie to řekl mluvčí firmy Valentyn Zemljanský. Na výroční schůzce se jedná o dodávkách plynu a problémech při zavádění reforem na Ukrajině.

Prezident Ukrajiny Viktor Juščenko na summitu ujistil Evropskou unii, že Kyjev udělá vše, aby tok ruského plynu do Evropy zajistil a neopakovaly se výpadky jako na začátku roku. Představitelé Bruselu předtím Ukrajinu vyzvali, aby byla pro evropský trh s plynem spolehlivým partnerem.

Unie také vyzvala Kyjev k urychlení ekonomických reforem, aby se země rychleji dostala z hospodářské recese a mohla vrátit finanční pomoc ze zahraničí.

Ukrajinské ministerstvo financí už před pár dny uvedlo, že Ukrajina bude muset za listopadový odběr plynu zaplatit zhruba 770 milionů dolarů (asi 13,1 miliardy Kč). "Zaplatili jsme celou částku," řekl mluvčí agentuře Reuters.

Kyjev se s Moskvou o platby za plyn už několikrát přely, zpravidla na přelomu roku, kdy začínají platit nové smlouvy. Jejich vzájemný spor už vícekrát přerostl v zastavení dodávek, takže řada evropských zemí se uprostřed zimy ocitla bez plynu. Činitelé EU mají obavy, aby se podobná situace neopakovala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK