Koruna výrazně posílila k euru, k dolaru oslabila

04.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. prosince (ČTK) - Česká měna si dnes výrazně polepšila proti euru. Před závěrem se obchodovala na 25,68 Kč/EUR a byla tak o 15 haléřů silnější než ve čtvrtek. K dolaru naopak o deset haléřů oslabila na 17,23 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Podle analytiků přišel pozitivní impulz v odpoledních hodinách po zveřejnění amerických dat z listopadového trhu práce. "Nečekaný pokles nezaměstnanosti v USA a nečekaně nízký počet zaniklých pracovních míst povzbudily apetit hráčů na trhu po rizikovějších aktivech včetně středoevropských měn. Kurz koruny k euru se tak v odpoledních hodinách posunul pod 25,70 Kč/EUR," uvedl Jan Vejmělek z Komerční banky.

Příští týden bude v Česku zveřejněna řada makroekonomických indikátorů, včetně listopadové inflace a nezaměstnanosti. Další meziroční zlepšení by měly podle Vejmělka zaznamenat říjnová čísla o zahraničním obchodu. Míra nezaměstnanosti by se sice měla dále zvyšovat, největší zhoršování na trhu práce má ale Česko podle něj za sebou. Spotřebitelská inflace by se měla vrátit na kladnou úroveň. Dále bude příští týden zveřejněn konečný růst HDP za třetí čtvrtletí, od předběžného odhadu by se ovšem příliš lišit neměl.

"Pokud se pozitivní nálada na globálních trzích podporovaná příznivými makroekonomickými daty udrží, mohou z toho rizikovější aktiva včetně české koruny v nadcházejících obchodních dnech profitovat," naznačil vývoj v příštím týdnu Vejmělek.

Také analytička Next Finance Markéta Šichtařová míní, že koruna má dost důvodů k budoucímu posílení. "Korektivní oslabování skončilo, vlna prudkého posilování byla odstartována. Koruna nyní bude nekompromisně mířit k 25 korunám za euro. A na počátku nového roku se koukne ještě dál," uvedla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK