České akcie v týdnu spíše rostly, index PX stoupl o 3,5 procenta

04.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. prosince (ČTK) - Hlavní akcie pražské burzy v uplynulém týdnu spíše rostly. Objemy obchodování byly ale více než podprůměrné. Nejvíce získaly akcie mediální společnosti CME, největší pokles zaznamenaly cenné papíry pojišťovny VIG. Index PX zakončil týden o 3,5 procenta silnější na 1150,1 bodu. Výsledky převzala ČTK z burzy.

"V uplynulém týdnu se ještě více prohloubila nízká aktivita investorů. V průběhu týdne se investoři soustředili na situaci kolem Dubaje, která svým vymezením a jasnou snahou k jednání uklidnila finanční trhy," řekl ČTK analytik společnosti Atlantik FT Milan Vaníček.

Týden byl rovněž velmi skoupý na zprávy z domácího firemního sektoru. Za zmínku stojí podle Vaníčka jen pokračující snaha společnosti Orco o restrukturalizaci dluhu, kdy společnost bude pořádat 16. prosince čtyři valné hromady pro držitele dluhopisů i warrantů. Velmi zjednodušeně by jednání měla vést k převedení dluhu na akcie společnosti. Akcie firmy zakončila obchodování na úrovni 186,50 Kč, tedy s 2,4procentní ztrátou.

Nejvíce rostoucím titulem byly akcie mediální společnosti CME, které vzrostly o 9,6 procenta na 479 Kč. Akcie se posunula v souladu s trendem na americkém trhu bez jakýchkoliv zpráv. Naopak nejvíce klesajícím titulem týdne byla pojišťovna VIG, jež přišla o tři procenta na 939 Kč. Pojišťovny stále zůstávají pod lehkým tlakem kvůli situaci v Dubaji, protože se odhaduje, že právě tento sektor potenciálně ponese významnou váhu případných ztrát, podotkl Vaníček.

Relativně chudý týden na makroekonomická data ze zámoří a pozvolné přibližování se vánočním svátkům může pro trhy znamenat pokračující období nízkých objemů, které může napomáhat zvýšené rozkolísanosti kurzů. "Pro příští týden jsme však lehce optimističtí díky posledním datům z USA o nezaměstnanosti, kdy by pozitivní nálada mohla vydržet i pro příští týden," odhadl analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK