Akcie ve Spojených státech šly dopoledne oběma směry

04.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. prosince (ČTK) - Akcie ve Spojených státech šly dopoledne oběma směry. Ráno akcie rostly díky příznivé zprávě o vývoji na americkém trhu práce. Pak ale investoři přehodnotili situaci a začali akcie prodávat, protože s příznivými údaji o ekonomice stoupla pravděpodobnost, že stát přestane ekonomiku podporovat a přiblíží se zvyšování úrokových sazeb.

Klíčový index Dow Jones v poledne newyorského času klesl o 0,15 procenta na 10.350,7 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite ale v poledne stoupl na 2180,1 bodu se ziskem jedné třetiny procenta, ukázaly internetové stránky Yahoo! Finance.

Vládní obligace klesly a s nimi i ceny zlata, protože na trhu polevil zájem o méně rizikové investice pro horší časy. Vyhlídky vyšších úroků na druhou stranu prospěly dolarovému kurzu, napsala agentura AP.

V ekonomice USA zaniklo v listopadu 11.000 pracovních míst a nezaměstnanost klesla na deset procent z říjnových 10,2 procenta. Analytici očekávali, že v ekonomice zanikne až 130.000 míst a nezaměstnanost zůstane stejná.

Tovární zakázky ve Spojených státech navíc za říjen nečekaně vzrostly; je to přitom šestý nárůst za sedm měsíců. Zpracovatelský sektor tak zřejmě začíná oživovat, což pomůže ozdravit celou ekonomiku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK