Americké akcie v pátek stouply díky údajům o trhu práce

05.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. prosince (ČTK) - Americké akcie v pátek posílily, protože překvapivě příznivé údaje o vývoji trhu práce ve Spojených státech zlepšily vyhlídky ekonomiky. Nárůst však zbrzdilo rostoucí očekávání, že americká centrální banka (Fed) by mohla začít uvažovat o zvyšování úrokových sazeb.

Nejsledovanější Dow Jonesův index se zvýšil o 0,22 procenta na 10.388,90 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 0,55 procenta na 1105,98 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite o 0,98 procenta na 2194,35 bodu. Za celý týden vzrostl Dow Jonesův index o 0,8 procenta, S&P o 1,3 procenta a Nasdaq dokonce o 2,6 procenta, napsala agentura Reuters.

Americké ministerstvo práce v pátek oznámilo, že v ekonomice USA zaniklo v listopadu pouze 11.000 pracovních míst, což je nejnižší počet od prosince 2007. Míra nezaměstnanosti klesla na deset procent z říjnových 10,2 procenta. Zlepšující se situace na trhu práce je považována za klíčový faktor pro podporu hospodářského oživení a spotřebitelské důvěry.

Fed ve snaze o podporu ekonomiky drží úrokové sazby v blízkosti nuly. Podle analytiků by však příznivé údaje o vývoji hospodářství mohly centrální banku přimět ke změně této politiky.

Na devizovém trhu dolar po zprávě o vývoji nezaměstnanosti vykázal nejprudší nárůst vůči koši měn za téměř rok. Případné zvýšení úrokových sazeb v USA by podpořilo výnosy z dolarových aktiv a posílilo jejich atraktivitu pro investory. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu americké měny vůči koši šesti dalších předních měn, stoupl o 1,5 procenta na 75,78 bodu. Euro vůči dolaru oslabilo o 1,5 procenta na 1,4850 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK