Do ekonomiky se podle odhadů vrátila inflace

06.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. prosince (ČTK) - Spotřebitelské ceny se podle analytiků oslovených ČTK vrátily po říjnovém poklesu opět k růstu. Listopadovou meziroční inflaci odhadují ekonomové o 0,4 nebo 0,5 procenta. Nejvíce ceny podle analytiků rostly u pohonných hmot. Podle odhadů by měla pokračovat v růstu i míra nezaměstnanosti, a to na 8,6 procenta z říjnových 8,5 procenta.

"Nejvýraznější skoky v míře nezaměstnanosti jsou ale teprve před námi," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Údaje o nezaměstnanosti zveřejní ministerstvo práce a sociálních věcí 8. prosince, údaje o inflaci zveřejní ČSÚ 9. prosince. Spotřebitelské ceny se v říjnu meziročně snížily o 0,2 procenta, což byl první meziroční pokles od srpna 2003. Ekonomika se tak na chvíli ocitla v deflaci.

"Listopadová inflace by měla potvrdit, že mírný meziroční pokles cenové hladiny pozorovaný v říjnu byl jen pomíjivou záležitostí. Vývoj cen pohonných hmot a potravin totiž listopadovou meziroční inflaci vytlačí dle našeho názoru zpět nad nulu," uvedl hlavní analytik Generali PPF Asset Management Radomír Jáč.

O návrat k inflaci by se měl podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožky postarat rovněž efekt klesající srovnávací základny z minulého roku. "Na přelomu roku by se míra inflace měla pohybovat poblíž jednoho procenta," dodal.

I podle analytika ČSOB Petra Dufka se na konci roku inflace zřejmě ještě zvýší. "Avšak stále je třeba vzít v úvahu, že prim hrají regulované ceny, zatímco ty tržní povětšinou klesají. Inflace tak není a ani nebude problémem české ekonomiky," dodal.

V případě nezaměstnanosti je pak podle Marka na trhu vidět snaha firem nadále snižovat náklady, což se projevuje snižováním počtu zaměstnanců. "V říjnu tento faktor pomohla kompenzovat příznivá sezonnost. V listopadu je sezonní faktor zhruba stejně velký," uvedl. V prosinci pak čeká nezaměstnanost nad devíti procenty.

"Míra nezaměstnanosti se v listopadu zřejmě vydala po měsíční přestávce opět vzhůru, když pozvolné propouštění z podniků přestalo být brzděno nabíráním lidí na sezónní práce," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK