Japonské akcie vzrostly o 1,5 procenta na šestitýdenní maximum

07.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 7. prosince (ČTK) - Japonský akciový trh dnes stoupl o 1,5 procenta a jeho index se dostal nejvýše za šest týdnů. Tokijskou burzu podpořil růst akcií letecké společnosti Japan Airlines a akcie vývozců, jimž pomohl vzestup kurzu dolaru k jenu na měsíční maximum. Dnes dolar z maxim z konce minulého týdne oslabil.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 v závěru stoupl o 145,01 bodu na 10.167,60 bodu a dostal se nejvýše od konce října. Širší index Topix posílil o 1,1 procenta.

Akcie Japan Airlines vzrostly o sedm procent. O víkendu se objevila informace z vládního zdroje, podle níž vláda hodlá poskytnout zadluženému přepravci záruky na úvěry v hodnotě kolem 700 miliard jenů (zhruba 133 miliard Kč).

Akcie japonských vývozců dál rostly s podporou pátečního vzestupu dolaru vůči jenu na měsíční maximum 90,78 JPY. Dnes si investoři z tohoto růstu vybírali zisky a dolar z maxim klesl. Podle obchodníků však zůstane americká měně v dohledné době růstová tendence, protože po překvapivě příznivých pátečních údajích z amerického trhu práce se začínají objevovat spekulace, že centrální banka USA začne zvyšovat úrokové sazby dříve, než se čekalo.

Ke konci tokijského obchodování dolar k jenu klesl o 0,8 procenta na 89,84 JPY a zůstává vysoko nad 14letým minimem 84,82 JPY z konce listopadu. Euro k dolaru posílilo o 0,2 procenta na 1,4894 USD. Dolarový index vůči koši šesti měn oslabil o 0,5 procenta a ztratil část pátečního vzestupu o 1,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK