ČSÚ: Zahraniční obchod v říjnu s přebytkem 17,5 miliardy Kč

07.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. prosince (ČTK) - Zahraniční obchod České republiky skončil v říjnu přebytkem 17,5 miliardy korun, což byl meziročně o 22,7 miliardy Kč lepší výsledek. K vysokému přebytku přispěl hlavně menší deficit obchodu s minerálními palivy a vyšší přebytek obchodu se stroji a dopravními prostředky. Vývoz klesl v běžných cenách o 11,2 procenta, dovoz se snížil o 21,1 procenta. Obrat zahraničního obchodu 370,7 miliardy Kč dosáhl zatím nejvyšší letošní měsíční hodnoty, oznámil dnes Český statistický úřad.

Statistici ale zároveň upozornili, že obrat zahraničního obchodu byl ve srovnání s loňským říjnem o 71,7 miliardy korun nižší.

Vlivem oslabení koruny vůči euru a posílení k dolaru klesl zahraniční obchod výrazněji v přepočtu na eura (vývoz o 14,8 procenta, dovoz o 24,3 procenta) než na dolary. V přepočtu na americkou měnu se vývoz snížil o 5,4 procenta a dovoz o 15,9 procenta. Letošní říjen měl ale o jeden pracovní den méně než říjen 2008.

Na zlepšení přebytku se podílely všechny třídy zboží. U minerálních paliv se zmenšil deficit o deset miliard korun, u strojů a dopravních prostředků vzrostl přebytek o 5,2 miliardy Kč. Kladné saldo se dále zvýšilo v obchodě s průmyslovým spotřebním zbožím o 2,2 miliardy Kč a polotovary a materiály o necelou miliardu korun. Přechodem z pasiva do aktiva zaznamenal zlepšení obchod se surovinami (o 1,9 miliardy Kč) a s nápoji a tabákem (o 0,2 miliardy Kč). Deficit v obchodě s potravinami a živými zvířaty se snížil o 0,2 miliardy Kč.

Vývoz strojů a dopravních prostředků celkově klesl o 11,3 procenta. Největší pokles nastal u výpočetní techniky a zařízení pro telekomunikaci (shodně o 4,4 miliardy Kč). Růst vývozu ČSÚ ale zaznamenal u silničních vozidel.

Meziměsíčně se podle předběžných údajů po sezónním očištění vývoz zvýšil o 0,2 procenta, zatímco dovoz klesl o 2,8 procenta. Trendová složka vývozu zůstala na úrovní předchozího měsíce, trend dovozu ukazuje na pokles o 1,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK