PF: Kvůli chybám v oceňování restitucí vznikl rozdíl 115 mil. Kč

07.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. prosince (ČTK) - Kvůli chybám v oceňování restitučních nároků oprávněných osob, které mělo na starost pražské územní ředitelství Pozemkového fondu (PF), vznikl rozdíl v jejich hodnotě za více než 115 milionů korun. Výsledky interní kontroly zaměřené na oceňování restitučních nároků nyní PF předá policii. ČTK to dnes sdělil mluvčí PF Vlastimil Lenz.

"Celkem bylo zkontrolováno 2578 spisů, z nichž 1694 spisů bylo bez nedostatků. U 884 spisů byly zjištěny nedostatky, ale jako závažné bylo u případů s přeceněným nárokem posouzeno 129 rozhodnutí," uvedl Lenz. Dodal, že při oceňování restitučních nároků nebylo postupováno v souladu s interními předpisy PF a první problematická přecenění vznikla již v roce 1996.

Neoprávněně bylo podle Lenze přeceněno 26 rozhodnutí, kdy bylo celkové navýšení vyčísleno na 9,5 milionu korun. "V současné době nelze považovat za prokázané dalších 92 restitučních nároků s rozdílem oproti prvotnímu ocenění v celkové částce více než 104 milionů korun," podotkl Lenz, podle kterého byly zjištěny i případy neoprávněného a nedoloženého snížení hodnoty restitučního nároku.

"Na základě doložených dokladů nelze v tuto chvíli považovat za prokázanou výši restitučních nároků také u 136 prvotně oceněných restitučních nároků. V souvislosti s chybným oceněním bylo dále zjištěno, že PF v některých případech vypořádal nároky ve vyšší částce, než byla jejich skutečná hodnota, a to takřka o 1,7 milionu korun," upozornil mluvčí.

Týdeník Euro letos v srpnu uvedl, že někteří pracovníci PF při určování hodnoty restitučních nároků vyměřených za nevydané pozemky nedodrželi stanovená pravidla a zařídili jejich přecenění. Vrcholem prý byl případ dvou restituentek z Prahy, jejichž původní nárok na majetek vzrostl z 241.000 korun na 5,9 milionu korun.

Prezidium PF v září kvůli chybám v přeceňování restitučních nároků odvolalo z funkcí členku výkonného výboru a vedoucí sekce restitucí Květoslavu Brátovou a zároveň doporučilo ukončit pracovní poměr s bývalým vedoucím sekce restitucí Václavem Krejčím. PF zároveň personálně posílil sekci, která má na starost restituce. "Dále byly nastaveny důslednější kontrolní mechanismy, zvýšena ochrana informací, stanoveno uspořádání a zabezpečení spisů. V případech neoprávněného přecenění je přistupováno ke změně hodnoty nároků," podotkl Lenz.

PF mimo jiné spravuje státní zemědělské nemovitosti a vydává restituentům náhradní pozemky. V současné podobě by měl fungovat do konce roku 2012. Pak se přemění na samostatnou organizační složku státu spadající s největší pravděpodobností pod ministerstvo zemědělství.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK