Odbory automobilky Hyundai vyhlásily stávkovou pohotovost

07.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nošovice (Frýdecko-Místecko) 7. prosince (ČTK) - Odbory nošovické automobilky Hyundai dnes ráno vyhlásily stávkovou pohotovost. ČTK to potvrdil mluvčí společnosti Petr Vaněk. Současně odboráři předali vedení svoje požadavky. Důvodem nespokojenosti je podle odborů množství přesčasů a špatné pracovní podmínky zaměstnanců. Vyjádření odborů ČTK zjišťuje.

Podle odborářů je stávková pohotovost samostatná fáze přípravy stávky, která může stávce předcházet, pokud o tom rozhodl výbor základní organizace. Během stávkové pohotovosti nedochází k přerušení práce.

Podle mluvčího automobilky dostali od odborářů oznámení o vyhlášení stávkové pohotovosti v ranních hodinách. "V oficiálním vyjádření, které nám odbory předaly, je uvedeno, že stávková pohotovost je vyhlášena od 7. 12. 2009 od 7:30. Vycházíme z toho, že odboráři oficiálně vyhlásili stávkovou pohotovost," uvedl Vaněk. Podle něho výroba automobilů normálně pokračuje.

Odbory zatím svoje požadavky oficiálně nezveřejnily. Ale již dříve se hovořilo o nespokojenosti zaměstnanců kvůli neustále nařizovaným přesčasům, které podle nich navíc nebyly dostatečně zaplaceny. Také se jim nelíbila komunikace ze strany vedení automobilky. V této chvíli se nechce mluvčí společnosti k požadavkům odborů vyjadřovat. "Dokud neproběhnou další jednání, nebudeme se k tomu vyjadřovat," doplnil Vaněk.

Situace v automobilce se vyostřila minulý týden ve středu, kdy zhruba 400 zaměstnanců spontánně stávkovalo kvůli neustálým přesčasům. Protestovali také proti špatným platovým podmínkám a údajné šikaně. Vedení oponovalo, že přesčasy musí zaměstnanci dělat kvůli splnění požadavků na dodávky automobilů.

Nošovická automobilka Hyundai nyní zaměstnává 2000 lidí. Sériovou výrobu firma rozjela loni v listopadu. Do letošního září vyrobila zhruba 80.000 vozů, její současná výrobní kapacita je 200.000 automobilů ročně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK