SANEP: Na 85 pct dotázaných není spokojeno s cenami ČEZ

07.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. prosince (ČTK) - Celkem 85 procent české veřejnosti není podle průzkumu společnosti SANEP spokojeno s cenovou politikou elektrárenské firmy ČEZ. Ještě více si jich myslí, že by skupina měla ceny elektřiny snížit. Většina dotázaných vyjádřila znepokojení kvůli údajnému propojení ČEZ s politickými stranami a politickou elitou. SANEP to dnes sdělil v tiskové zprávě.

Přání respondentů po snížení cen elektřiny by se podle nich mělo naplnit už v roce 2010, na kdy ČEZ avizoval jejich mírný pokles. Podle údajů Energetického regulačního úřadu domácnosti, kterým dodává elektřinu ČEZ, od ledna zaplatí v průměru o 3,55 procenta méně než letos. Pro srovnání zákazníkům společnosti E.ON se ceny sníží v průměru o 3,97 procenta a zákazníkům Pražské energetiky ceny klesnou od začátku příštího roku v průměru o 3,21 procenta.

Podle průzkumu SANEP se 87 procent dotázaných domnívá, že ČEZ zneužívá své dominantní postavení na trhu. Téměř stejnému počtu lidí také vadí platové ohodnocení šéfa firmy Martina Romana. Dalších 63 procent respondentů se domnívá, že prošetřování skupiny ČEZ Evropskou komisí je v pořádku. To souvisí s událostmi z předminulého týdne, kdy sídlo ČEZ a Energetického a průmyslového holdingu navštívila unijní inspekce, která na místě prošetřovala, zda případné narušení hospodářské soutěže na českém velkoobchodním trhu s elektřinou neposílilo postavení polostátní ČEZ.

Internetového průzkumu společnosti SANEP se na přelomu listopadu a prosince 2009 zúčastnil reprezentativní vzorek 6900 dotázaných ve věkové kategorii 18-69 let. Vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK