Země EU již slíbily bankám pomoc v hodnotě 3,6 bilionu eur

07.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 7. prosince (ČTK) - Členské země Evropské unie již přislíbily záruky a záchranné programy v hodnotě 3,63 bilionu eur (zhruba 93 bilionů korun), aby pomohly bankám zasaženým úvěrovou krizí. Uvedla to dnes Evropská komise. Údaj zahrnuje období začátku loňského roku do letošního 11. listopadu.

Vlády EU pomohly například britským bankám Lloyds a Royal Bank of Scotland, německé Commerzbank, nizozemské ING či belgické KBC poté, co se finanční krize loni v září prohloubila.

Údaje o letošním čerpání pomoci bankami komise neposkytla. V loňském roce využily banky pouze 212,2 miliardy eur ze 3,36 bilionu eur, jež jim vlády loni slíbily. Vyplacená částka odpovídala 1,7 procenta hrubého domácího produktu EU. "Podmínky nařízené komisí, například u záruk, vedly banky k větší opatrnosti při čerpání pomoci," upozornil jeden z představitelů komise.

Podle agentury Reuters se očekává, že představitelé EU tento týden uvedou, že ukončování pomoci pro bankovní sektor by mělo začít stahováním vládních záruk na půjčky, ale nestanoví žádný konečný termín pro tento proces.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK