Vláda je neutrální ke zmírnění pravidel pro emisní povolenky

07.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. prosince (ČTK) - Vláda zaujala neutrální stanovisko k senátnímu návrhu zákona, který zmírňuje výrobcům elektřiny a teplárnám pravidla pro přidělování povolenek na emise. Novela prodlužuje termíny pro investice do modernizace výroby, které jsou podmínkou pro získání povolenek. Na tiskové konferenci po schůzi kabinetu to dnes řekl premiér Jan Fischer.

Podniky kvůli získání povolenek musejí podle platného zákona předložit plán na investice do modernizace výroby elektřiny do konce března příštího roku a polovinu peněz utratit do konce roku 2011. Senátorský návrh dává výrobcům elektřiny na předložení projektů tři měsíce navíc. Podmínku proinvestování poloviny hodnoty projektu do konce roku 2011 novela ruší. Nově by výrobci museli alespoň jeden projekt zahájit nejpozději v roce 2013 a vše dokončit nejpozději v roce 2019.

Autoři novely, senátoři Jiří Bis (ČSSD) a Petr Pakosta (ODS) podle Hospodářských novin ustoupili konkurentům elektrárenské společnosti ČEZ, když právě současná úprava byla označována při projednávání ve sněmovně začátkem léta za dárek této firmě v hodnotě 68 miliard korun.

Pokud by parlament tento senátní návrh schválil, prospěch by z ní měly i teplárny, protože současná novela se týká jen výrobců elektřiny. Podle platné legislativy by tak producenti tepla a chladu museli všechny povolenky kupovat v aukcích, což by se podle nich promítlo do vyšších cen tepla.

Přidělování části povolenek zdarma schválila sněmovna letos v červnu v novele zákona o spotřebních daních. Projednávání doprovázel mimo jiné protest odpůrců firmy ČEZ, kvůli kterému bylo jednání sněmovny dokonce na několik minut přerušeno. Exministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) ho označil za přílepek století, exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) za lobbistické rozhodnutí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK