Koruna v závěru vymazala dnešní ztráty k euru a mírně posílila

07.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. prosince (ČTK) - Koruna dnes v souladu s okolními měnami oslabovala, v závěru však své ztráty vůči euru vymazala a proti pátku je silnější zhruba o tři haléře na 25,65 Kč/EUR. Část dnešních ztrát zkorigovala i k dolaru, když uzavírá slabší o osm haléřů na 17,31 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

"Po otevření trhu těsně nad úrovní 25,70 Kč/EUR se kurz rychle vydal až ke 25,62 Kč/EUR díky zveřejnění nečekaně vysokého říjnového přebytku zahraničního obchodu. Ještě během dopoledne však koruna tyto své zisky vymazala a krátce po poledni oslabila až ke 25,80 Kč/EUR. V pozdním odpoledni se pak koruna opět nacházela u ranních zahajovacích úrovní kolem 25,70 Kč/EUR," uvedl Jan Vejmělek z Komerční banky.

Ve srovnání s polským zlotým a maďarský forintem se koruně podle Vejmělka dařilo lépe právě díky lepším výsledku říjnové bilance zahraničního obchodu. I podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka koruně pomohla zpráva o výrazném přebytku v zahraničním obchodě.

Podle hlavního ekonoma Next Finance Vladimíra Pikory ale říjnová statistika zahraničního obchodu trh nezajímala a upozornil, že koruna bezprostředně po této zprávě dokonce oslabila. "To jen dokazuje, že jsou středoevropské měny jen určitým doplňkem k dolarovému portfoliu globálních hráčů. Jakmile se zbavují dolaru, slepě nakupují regionální měny a obráceně. To je samozřejmě zvrácené, protože kurzy potom neodráží stav ekonomiky a reálný tok kapitálu spojený se zahraničním obchodem. Takový vývoj je dlouhodobě neudržitelný. Musíme počítat s tím, že během několika týdnů koruna na fundamenty zareaguje a zpevní k racionálnějším hodnotám. Stačí jen, aby se globální spekulanti zklidnili. Koncem roku by měl korunu lákat interval hladin 25,30 až 25,40 Kč/EUR," uvedl.

Dolar dnes posílil až pod 1,4760 vůči euru za negativního vývoje evropských akcií. Pozice však neudržel a posunul se na 1,4830 USD/EUR. Dnešnímu dni tak odpovídá podle Vlka doposud obvyklý pohyb dolaru proti akciím.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK