Zájem o domény .eu opadá, přírůstek registrací klesl na čtvrtinu

08.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. prosince (ČTK) - Zájem o registraci internetových domén s koncovkou .eu letos opadá. Proti loňsku si novou doménu zaregistrovalo zhruba 70.000 zájemců, což je o tři čtvrtiny méně než loni. Celkově sdružení EURid v současnosti eviduje 3,065 milionu registrovaných domén .eu.

Češi si za poslední rok zaregistrovali zhruba 13.000 evropských domén. S celkovým počtem 90.070 registrací jim mezi unijními zeměmi patří osmé místo. Nejvíce registrovaných domén, celkem 935.600, připadá na Němce, následuje Nizozemsko s 425.800 registrací a Velká Británie s 322.200 doménami.

Oživení zájmu si EURid slibuje od možnosti zaregistrovat si domény s koncovkou .eu včetně diakritiky. Registrace mají začít tento čtvrtek. Obyvatelé členských zemí EU si tak budou moci zaregistrovat domény ve všech evropských jazycích, tedy včetně dlouhých a přehlasovaných samohlásek, háčků nebo řeckých znaků.

Někteří tuzemští registrátoři již začali na evropské domény s diakritikou nabízet předregistrace, které využily stovky zájemců. "Předpokládáme nízký zájem o domény s diakritikou mezi uživateli internetu i společnostmi, a proto se nyní věnujeme aktuálnějším projektům. Pokud přesto zaznamenáme rostoucí zájem o domény s diakritickými znaménky, jsme schopni našim zákazníkům nabídnout IDN ve velmi krátké době," uvedl výkonný ředitel Ignum Marek Erneker.

O možnosti registrace domén s háčky, čárkami a kroužky několikrát uvažovalo i sdružení CZ.NIC, opakovaně ale rozhodlo, že je zavádět nebude. Důvodem byl malý zájem firem i koncových uživatelů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK