Evropská komise schválila případnou pomoc pro slovenské banky

08.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 8. prosince (zpravodaj ČTK) - Evropská komise odsouhlasila pomoc Slovenska bankám, které by mohly být zasaženy finanční krizí. Novináře o tom dnes informovala EK. Slovenský finanční sektor praktický žádné škody během krize neutrpěl, Slováci však dosud neměli legislativu, která by v podobných situacích umožňovala finančním ústavům poskytovat finanční injekce nebo záruky za vklady.

"Slovenské schéma pro bankovní sektor by mělo přispět ke zmírnění nepříznivých vlivů současné krize na bankovní systém a reálné hospodářství Slovenska," uvedla eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová. Podle ní by byla případná slovenská pomoc bankám časově omezena jen na dobu šesti měsíců.

Slovenská centrální banka (NBS) v září letošního roku uvedla, že finanční krize tamní banky prakticky nezasáhla a celý sektor naopak během posledních šesti měsíců posílil. Slovenské banky byly podle NBS chráněny před přímým dopadem globální finanční krize zejména díky lednovému přijetí eura, velmi malému podílu hypotečních "toxických" aktiv, která zamořovala bilance bank v USA a západní Evropě, a malým objemům půjček v zahraničních měnách.

"Navyšování kapitálu bank během prvního pololetí 2009 posílilo jejich schopnost absorbovat otřesy," uvedla NBS. Centrální banka zakládala své testy na dvou scénářích. Střední scénář předpokládal, že ekonomika letos klesne o 7,6 procenta a nejhorší možný scénář očekával propad o 9,3 procenta. NBS ve skutečnosti oficiálně odhaduje, že hrubý domácí produkt Slovenska letos klesne o 5,6 procenta, což je zhruba na úrovni vládního odhadu.

Při naplnění středního scénáře by pod hranici minimální kapitálové přiměřenosti klesly dvě slovenské banky. Loni tentýž scénář ukázal takové riziko u šesti bank. Nejhorší scénář by podle letošních testů ohrozil sedm bank proti loňským osmi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK