Dusík: V obchodu s emisemi se Česku dařilo, vydělalo 16 mld. Kč

08.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. prosince (ČTK) - Česko si podle nového ministra životního prostředí Jana Dusíka počínalo nejobratněji ze zemí Kjótského protokolu, které nabízely volné emisní kredity. Na prodeji tun emisí, které stát nevyprodukoval v 90. letech, vydělalo 16 miliard korun. O zbylých kreditech rozhodne v pondělí zahájený kodaňský summit. Nyní podle Dusíka zájem o povolenky na trhu není, za prvé se nasytil, za druhé všichni zúčastnění vyčkávají na výsledky z Kodaně.

Česko mělo celkem volné kredity ve výši 150 milionů tun, ne všechny ale prodalo. Podle ceny na trhu odhadoval úřad výtěžek prodeje na deset až 25 miliard korun.

Podle Dusíka existuje reálný předpoklad, že zbylé kredity budou po kodaňském summitu, který má určit nástroje a cíle snižování emisí po vypršení Kjótského protokolu v roce 2012, převedeny do nového období. O započtení volných kreditů do systému obchodování mezi lety 2013 a 2020 stojí zejména Rusko, které na konci minulého století postihl hospodářský propad stejně jako Česko, ale v době Kjótského protokolu se do obchodování nezapojilo. Stejnou pozici bude v Kodani hájit například i Ukrajina.

Emisní jednotky jsou fakticky rozdílem závazku Česka ke Kjótskému protokolu o snižování emisí skleníkových plynů a jejich reálného poklesu oproti roku 1990.

Prodej emisních jednotek má přísná pravidla. Výnosy za prodané kredity, které země získají od států, kterým se nedaří protokol plnit, musí prodávající země využít výhradně na speciální programy, které snižují emise skleníkových plynů. Za vypuštěné emise v jedné zemi se tedy snižují emise v jiné zemi. Ministerstvo proto spustilo letos na jaře program "Zelená úsporám", ve kterém nabízí dotace na zateplování a výměnu topení na fosilní paliva za šetrnější. Po počátečních rozjezdových problémech se podle Dusíka nyní zájem o podporu z programu zvyšuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK