Po prvním jednání v Hyundai stávková pohotovost pokračuje

08.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nošovice (Frýdecko-Místecko) 8. prosince (ČTK) - Vedení nošovické automobilky Hyundai si na dnešní schůzce s odbory upřesnilo jejich požadavky na snížení přesčasů. Ve středu v 08:00 se uskuteční jednání, kde budou obě strany hledat řešení. Stávková pohotovost nadále trvá, odboráři zatím nevidí důvod, aby ji zrušili. Pohotovost odbory vyhlásily zejména kvůli častým přesčasům a špatným pracovním podmínkám.

Josef Středula, předseda celostátního odborového svazu KOVO, pod které odbory v nošovické automobilce Hyundai patří, ČTK řekl, že se jednalo spíše o informativní schůzku. "Dnes došlo k upřesnění požadavků, vlastně při prvním jednání po vyhlášení stávkové pohotovosti," uvedl Středula.

Podle něj dochází v jednání mezi odbory a vedením automobilky k určitému posunu. "Věřím, že jestli budou jednání pokračovat dál v konstruktivním duchu a nikdo je nebude narušovat, mohlo by dojít k dohodě a uklidnění situace. Uvidíme, jaký bude přístup zaměstnavatele při zítřejším jednání," podotkl Středula. Předpokládá, že vedení společnosti přijde s nějakým návrhem, nad kterým budou obě strany ve středu diskutovat. "Vedení se musí začít vážně, a ne jenom povrchně, zabývat problémy lidí ve firmě, musí začít komunikovat a respektovat odborovou organizaci ve firmě," prohlásil předseda OS KOVO.

Mluvčí automobilky Petr Vaněk ČTK potvrdil, že schůzka trvala asi půl hodiny a byla informativní. "Jednalo se upřesnění některých detailů z požadavků, které odboráři vznesli. Prošli jsme si je bod po bodu, abychom si ujasnili, které jsou nejzávažnější i které jsou řekněme méně významné, které jsou spíše předmětem eventuálního budoucího kolektivního vyjednávání. Výstup ze schůzky není prakticky žádný," uvedl Vaněk. Podle něj se bude konat zásadní jednání až zítra. "Zítra bychom měli přistoupit k vlastnímu jednání," doplnil.

Situace v automobilce se vyostřila minulý týden ve středu, kdy zhruba 400 zaměstnanců spontánně stávkovalo kvůli neustálým přesčasům. Protestovali také proti špatným platovým podmínkám a údajné šikaně. Vedení oponovalo, že přesčasy musí zaměstnanci dělat kvůli splnění požadavků na dodávky automobilů.

Odboráři ve svém pondělním vyhlášení stávkové pohotovosti také požadovali, aby nebyli žádnými sankcemi postihováni zaměstnanci, kteří minulou středu přerušili výrobu. V oblasti přesčasů odbory po firmě požadují, aby zmírnila přesčasovou práci na minimum. Navíc za ni chtějí v letošním roce vyplatit odměnu 5000 korun.

Nošovická automobilka Hyundai nyní zaměstnává 2000 lidí. Sériovou výrobu firma rozjela loni v listopadu. Do letošního září vyrobila zhruba 80.000 vozů, její současná výrobní kapacita je 200.000 automobilů ročně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK