ÚOHS: Část řetězců se snaží obejít zákon

08.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 8. prosince (ČTK) - Některé obchodní řetězce se podle informací Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) snaží přimět své dodavatele vydat prohlášení, kvůli kterému by se na ně a na jejich vztahy nevztahoval nový zákon o významné tržní síle. Úřad ale upozorňuje, že žádné takové prohlášení řetězce nezbaví povinnost dodržovat zákon významně regulující jejich činnost. Úřad to dnes uvedl na svých webových stránkách.

Obchodním řetězcům hrozí za zneužití tržní síly pokuta až deset milionů korun nebo trest v hodnotě deseti procent z obratu. Zákon ukládá hlavně řetězcům, aby poskytovaly dodavatelům své všeobecné obchodní podmínky, které musí obsahovat třeba cenové podmínky nebo údaje o snižování cen.

Zákon pevně stanovuje, že za zboží musí být zaplaceno nejdéle do 30 dnů od jeho dodání. Řetězce také nebudou smět prodávat zboží za nižší cenu, než za jakou ho nakoupily, což se nemá vztahovat na rychle se kazící zboží nebo sezonní výrobky.

Nový zákon regulující vztahy mezi obchodními řetězci a jejich dodavateli vstoupil v platnost na začátku října, účinný bude ale od 1. února příštího roku. "ÚOHS se v poslední době setkal v několika případech s tím, že poté, co byl schválen zákon o významné tržní síle, někteří odběratelé kontaktují své dodavatele s žádostí o 'prohlášení', že tito dodavatelé se necítí být na odběrateli závislí," uvedl ÚOHS s tím, že se nejedná o ojedinělé případy.

Součástí takového požadavku jsou i některé údaje o obratu dodavatele, podíl dodávek dodavatele v rámci celé ČR, případně podíl dodávek pro konkrétního odběratele a jiné požadavky. Žádný zákon včetně toho o významné tržní síle ale neukládá žádnému z hráčů na trhu povinnost poskytovat jiné firmě jakékoli údaje o své činnosti.

Pravomoc kontrolovat vztahy mezi řetězci a dodavateli vyplývající z nového zákona připadl právě antimonopolnímu úřadu. ÚOHS upozorňuje, že pokud by přesto některý z dodavatelů zmíněné "prohlášení" přesto zpracoval, nemá a nebude mít takové prohlášení jakoukoli závaznost. "Nezbaví tak odběratele (řetězce) jednat v obchodních vztazích s dodavateli v souladu se zněním zákona o významné tržní síle," uvedl ÚOHS.

Poté, co zákon o významné tržní síle nabude účinnosti, tak prý bude ÚOHS posuzovat každý jednotlivý případ samostatně, a to bez ohledu na existenci případného "prohlášení".

Farmáři i výrobci potravin v minulosti kritizovali zejména nepřiměřený cenový nátlak řetězců na ně, kdy jsou prý nuceni dodávat zboží na hranici svých výrobních nákladů, či vybírání rozličných poplatků od dodavatelů. Těm dodavatelé platí například za to, že vůbec mohou řetězci dodávat, za umístění svého zboží na lukrativní místo v obchodě či na reklamních letáčcích obchodníků.

Zákon naopak kritizovali obchodníci. Podle nich a také podle některých odborníků může zákon zdražit potraviny na pultech obchodů a také snížit ochotu obchodníků odebírat zboží od tuzemských firem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK