KPMG: Optimismus podniků ovlivňuje i české výrobce

08.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. prosince (ČTK) - Podnikatelům na celém světě se pomalu vrací optimismus, který ovlivňuje i podnikatelské prostředí v ČR. Přestože se řada českých firem stále nachází ve složité ekonomické situaci, začínají být výrobci mírně optimističtí. Vyplývá to z nejnovějšího podzimního průzkumu celosvětové sítě poradenských společností KPMG, zahrnujícího okolo 6200 výrobních firem a společností poskytujících služby.

"Čeští výrobci jsou ve svých očekáváních týkajících se obchodní aktivity na následujících 12 měsíců mírně optimističtí. V otázce nových zakázek je jejich sentiment pozitivní dokonce již v druhém zkoumaném období za sebou," uvedl partner odpovědný za výrobní společnosti v KPMG ČR Petr Škoda.

Výrobci ale podle průzkumu očekávají, že tržby budou do října 2010 i nadále klesat. Firmy se totiž budou snažit snižovat ceny, aby si udržely svůj tržní podíl. Očekávání výstupních cen a zisků zůstává negativní.

Průzkum dále naznačuje, že čeští výrobci i v následujících dvanácti měsících očekávají snižování počtu zaměstnanců, aby tak mohli kontrolovat své náklady. I tak se tento ukazatel dostal od října 2008 na svoji nejlepší hodnotu. Očekávání vstupních cen se vrátilo do kladných čísel, ale stále zůstává výrazně pod dlouhodobým trendem. Využití kapacit podle výrobců stoupne, ale poměr zásob k výstupu poklesne.

Mírný optimismus českých výrobců prý podporují i nedávno zveřejněné výsledky říjnové průmyslové výroby, která zaznamenala nejmenší meziroční pokles v roce 2009. Očekávané vyšší tržby se však automaticky nepromítnou do růstu zisku. "To je nová realita a řada společností bude muset upravit nebo i změnit své obchodní modely," komentoval výsledky průzkumu Škoda.

Celosvětová obchodní aktivita v příštích dvanácti měsících podle podnikatelů vzroste s tím, jak se světová ekonomika postupně zotavuje z poklesu po finanční krizi. Očekává se, že posílená poptávka ve všech klíčových regionech podpoří robustní nárůst firemních tržeb. Růst výstupů bude o něco rychlejší v oblasti služeb než ve výrobě.

Spojené státy a země BRIC (Brazílie, Rusko, Indie, Čína) porostou nejsilněji. Mezi nimi v růstu vynikne Brazílie, Indie bude naopak pod průměrem. Firmy v EU a Japonsku jsou optimistické, ale očekávají pozvolnější tempo obnovy. Vyšší aktivita podpoří i zaměstnanost, nejvíce optimistický je podle průzkumu opět sektor služeb.

Průzkum Business Outlook Survey, který pro celosvětovou síť členských společností KPMG zpracovává agentura Markit Economics, vychází z šetření mezi 11.000 výrobci a poskytovateli služeb. Ti jsou požádáni, aby sdělili své představy o budoucích obchodních podmínkách. Průzkumy se dělají třikrát za rok, data se shromažďují a vyhodnocují v únoru, červnu a říjnu. KPMG je celosvětová síť poradenských společností poskytujících služby v oblasti auditu, daní a poradenství.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK