Počet zahraničních pracovníků v Česku již přes rok klesá

08.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. prosince (ČTK) - Počet zahraničních pracovníků v Česku již přes rok každý měsíc stále klesá; předtím rostl až do konce loňského října. Za listopad kvůli hospodářské krizi přišlo o práci přes 2550 cizinců, od začátku letošního roku to je již přes 47.000 lidí. Vyplývá to ze statistik zveřejněných na internetových stránkách ministerstva práce a sociálních věcí.

K poslednímu listopadovému dni v ČR legálně pracovalo 237.293 migrantů, ke stejnému datu loňského roku jich bylo o 52.803 více. Nejvíce zahraničních pracovníků přišlo ze sousedního Slovenska, minulý měsíc jich v Česku pracovalo přes 99.500. Na druhém místě se umístili Ukrajinci, kterých v listopadu v ČR pracovalo přes 60.000; o rok dříve jich přitom bylo přes 81.000. Třetí příčku obsadili s více než 20.000 pracovníky Poláci.

Dalšími nejčastěji legálně zaměstnávanými cizinci v Česku byli v listopadu občané Moldavska, Bulharska, Mongolska a Rumunska. Naopak Vietnamců v ČR legálně pracuje stále méně; zatímco loni v prosinci jejich počet přesáhl 16.000, ke konci listopadu jich statistiky zaznamenaly jen přes 3900.

Vláda cizincům, kteří přišli v důsledku krize o práci, nabízí bezplatnou letenku zpět do vlasti. Cílem projektu dobrovolných návratů, který organizuje ministerstvo vnitra, je snížit riziko kriminality, která nelegální pobyt nezaměstnaných cizinců často provází. Z Česka takto odcestovaly asi dvě tisícovky lidí.

Nejprve se na náklady Česka do vlasti mohli vrátit cizinci, kteří zde pobývali legálně; této možnosti využilo 1871 lidí. Cizinci si s sebou pro začátek nového života mohli odvézt v první fázi 500 eur (asi 12.800 korun) a ve druhé fázi 300 eur (asi 7700 korun); s tímto příspěvkem odjelo 192 cizinců. Od září ministerstvo vnitra spustilo projekt dobrovolných nákladů i pro cizince, kteří v Česku pobývají nelegálně; ti však dostanou jen letenku bez dalšího příspěvku. Ke konci listopadu ministerstvo registrovalo přes 100 zájemců.

Míra nezaměstnanosti v Česku se po říjnovém poklesu vrátila v listopadu na zářijovou úroveň 8,6 procenta. V říjnu byla o 0,1 procentního bodu níže, v listopadu před rokem byl podíl lidí bez práce 5,3 procenta. Podle analytiků bude nezaměstnanost růst až do léta příštího roku, někteří ekonomové nevylučují kvůli hospodářské krizi ani překonání desetiprocentní hranice míry nezaměstnanosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK