Koruna oslabila k euru i dolaru

08.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. prosince (ČTK) - Česká měna oslabila vůči oběma hlavním světovým měnám, proti pondělku klesla vůči euru o 12 haléřů na 25,77 Kč/EUR a k dolaru o 18 haléřů na 17,49 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online. Koruna ještě během dopoledne mírně posilovala, odpoledne ale spolu s okolními měnami podlehla negativní náladě na trhu v regionu.

Regionální měny podle Jana Vejmělka z Komerční banky doplatily na zvýšenou averzi investorů k riziku. Šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke v pondělí trhy usměrnil v tom smyslu, že je předčasné oslavovat oživení americké ekonomiky, což se podle Vejmělka promítlo do negativní nálady globálně na akciových trzích a středoevropským měnám podle něj nepomohl ani nečekaný a poměrně výrazný propad německé průmyslové výroby za říjen. Koruna však dnes ztrácela relativně nejméně, hůře na tom byl polský zlotý a největší ztráty zaznamenal maďarský forint, dodal.

Podle hlavního ekonoma Next Finance Vladimíra Pikory se trhy "vylekaly" dnešní zprávy o výši ztrát, jimž čelí developerská firma Nakheel, dcera konglomerátu Dubai World. "Spekulanti začali ihned prodávat akcie a nakupovat dolar. Ten proto posílil až pod včerejší (pondělní) maxima, čím se ale roztočila kolečka dalších finančních operací. Jejich výsledkem je oslabení středoevropských měn," uvedl.

K dnešnímu oslabení koruny mohly podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka mohly přispět i komentáře členů bankovní rady ČNB Evy Zamrazilové a Mojmíra Hampla. Zatímco podle Zamrazilové může mít ČNB při absenci inflačních tlaků prostor pro snížení sazeb, Hampl nevidí silný argument, proč by měl měnit názor, poté co minule hlasoval pro sazby beze změny. "První z komentářů je trochu překvapivý, neboť Eva Zamrazilová nebyla z členů bankovní rady podporujících nižší sazby. Mohl tak přispět k dnešnímu oslabení koruny, i když hlavní váhu měla vyšší averze k riziku ve světě," uvedl.

Dnešní zveřejnění statistiky z českého trhu práce podle analytiků žádnou reakci domácích finančních trhů nevyvolalo

Dolar si polepšil k euru na 1,4750. "Po posledním komentáři šéfa Fedu se znovu upevňuje vazba eurodolaru na vývoj averze k riziku. Dnešní výprodeje rizikových aktiv tak hrály americké měně do karet," dodal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK