Inflace v Německu byla v listopadu vyšší, než se původně zdálo

09.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 9. prosince (ČTK) - Míra inflace v Německu byla v listopadu vyšší, než se původně zdálo. Podle zpřesněných dat, která dnes zveřejnil spolkový statistický úřad, spotřebitelské ceny meziročně vzrostly o 0,4 procenta, zatímco předběžné údaje hovořily o růstu v rozsahu 0,3 procenta. Proti říjnu se ceny snížily pouze o 0,1 procenta, nikoli o 0,2 procenta, jak se zdálo z předběžných údajů.

Zvyšovaly se především ceny potravin a nápojů, které proti říjnu vzrostly o 0,4 procenta. Meziročně jsou ale stále ještě nižší o dvě procenta. Ceny za dopravu vzrostly o 0,6 procenta a meziročně jsou vyšší už o 2,5 procenta. Výrazně se naopak snížily ceny oděvů a obuvi, kde pokles proti říjnu dosáhl 1,6 procenta. Meziročně jsou ale tyto ceny o 0,1 procenta vyšší.

Statistický úřad zároveň sdělil, že harmonizovaný index spotřebitelských cen po revizi ukázal meziměsíční pokles o 0,2 procenta, zatímco meziročně vykázal růst o 0,3 procenta. Podle předběžných dat ceny meziměsíčně klesly o 0,1 procenta a meziročně jejich růst činil 0,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK