ČEPS: Zahraniční větrné parky ohrožují přenosovou soustavu v ČR

09.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. prosince (ČTK) - Zahraniční větrné parky podle společnosti Česká přenosová soustava (ČEPS) dlouhodobě ohrožují bezpečnou distribuci elektrické energie v ČR. Přetěžování některých vedení kvůli zvýšené výrobě větrných elektráren na severu Německa podle ČEPS v listopadu posunulo provoz tuzemské soustavy na hranici únosnosti. Situace je teď stabilizovaná, může se ale kdykoli zhoršit, sdělila dnes společnost na tiskové konferenci.

ČEPS je od letošního srpna informována o okamžité situaci ve větrných elektrárnách v Německu v rámci monitorovacího dispečinku společného pro středoevropské přenosové soustavy. Tento takzvaný operativní informační a varovný systém (RAAS) upozorňuje zapojené firmy na možná přetížení soustavy v důsledku silného větru. Systém vznikl po problémech s krátkodobým přetížením soustavy, vyvolaném nadměrnými dodávkami německých větrných elektráren v polovině loňského listopadu.

Systém napomáhá upravovat rozložení toků v síti. Využívá k tomu nejčastěji změny v zapojení přenosové soustavy a vynucené změny výkonu na elektrárnách. V některých elektrárnách je nutné výkon snižovat a jinde jej nahradit, což ovšem vede ke zvýšení výrobních nákladů, uvedla ČEPS.

ČEPS působí na území ČR jako výhradní provozovatel přenosové soustavy. Spravuje 39 rozvoden s 67 transformátory převádějícími elektrickou energii z přenosové do distribuční soustavy a trasy vedení o délce 2968 kilometrů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK