Janota: Změny rozpočtu by vedly k vyššímu schodku

09.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. prosince (ČTK) - Pokud projdou hlavní pozměňovací návrhy hlavně levice ke státnímu rozpočtu pro příští rok, zvýší se plánovaný deficit z 5,3 procenta na 5,6 procenta hrubého domácího produktu. Ve sněmovně to dnes řekl ministr financí Eduard Janota. Nejhorší by podle něho ale bylo rozpočtové provizorium. Nastalo by, kdyby sněmovna návrh rozpočtu neschválila.

Poslanci sice nemohou hýbat s příjmy, výdaji a se schodkem rozpočtu, peníze na změny ale částečně berou ze zákonem daných výdajů, třeba z důchodů nebo nemocenské. Peníze by na tyto účely chyběly a schodek by rostl.

Janota podpořil jen posílení objemu peněz na sociální služby o tři miliardy korun, ale přesuny z jiných kapitol, než navrhují poslanci. Miliardu by vzal z drážní a kombinované dopravy, jde podle něho vlastně o rezervu v rozpočtu. Dalších 1,3 miliardy by Janota vzal z odškodnění obětem trestné činnosti a zbytek ze státních garancí a spolufinancování projektů EU.

Návrh levice přidat sedm miliard korun na platy státních zaměstnanců Janota nepodporuje. "Nemyslím, že hrozí kolaps státní správy, jde o účelově vytvářené fráze," řekl. Snížení objemu peněz na mzdy o čtyři procenta odpovídá podle ministra situaci v podnikatelské sféře. Vláda navíc nevalorizovala důchody, podotkl.

Janotův záporný postoj k požadavku přidat zemědělcům 1,5 miliardy na přímé platby prý vychází ze zachování spravedlnosti vůči všem. Požadavků by údajně mohla být řada.

"Absurdita některých návrhů je tak vysoká, že by mohly způsobit destabilizaci některých rozpočtových kapitol," varoval Janota. Pokud by ale nastalo rozpočtové provizorium, byl by to signál, že ČR nedokáže řešit veřejné finance. Stát by taková zpráva stála desítky miliard korun ročně, podotkl Janota.

Zkritizoval také návrh předlohy ČSSD na vyplacení mimořádného důchodu příští rok 2400 korun. Pokud by byl schválen, schodek veřejných rozpočtů by vzrostl podle ministra na 5,8 procenta až 5,9 procenta hrubého domácího produktu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK