Obchodníci podají k ÚS stížnost na nový zákon o tržní síle

09.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. prosince (ČTK) - Obchodníci podají k Ústavnímu soudu stížnost na nový zákon o významné tržní síle, který má od příštího roku regulovat jejich vztahy s dodavateli. Novinářům to dnes řekl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Zdeněk Juračka. Obchodníci zákon kritizují a tvrdí, že je nekvalitní a poškodí jejich vztahy s dodavateli. Obchodním řetězcům hrozí za zneužití tržní síly pokuta až deset milionů korun nebo trest v hodnotě deseti procent z obratu.

O podání stížnosti na nový zákon o významné tržní síle, který bude platit od 1. února 2010, v úterý večer podle Juračky rozhodlo vedení SOCR. "Podáme stížnost do Bruselu a k Ústavnímu soudu," prohlásil Juračka.

Zákon ukládá hlavně obchodním řetězcům, aby poskytovaly dodavatelům své všeobecné obchodní podmínky, které musí obsahovat cenové podmínky i údaje o snižování cen. Zákon pevně stanovuje, že za zboží musí být zaplaceno nejpozději do 30 dnů od dodání. Řetězce také nebudou smět prodávat zboží za nižší cenu, než za jakou ho nakoupily, což se nemá vztahovat na rychle se kazící či sezonní výrobky.

Farmáři i výrobci potravin v minulosti kritizovali zejména cenový nátlak řetězců, kdy jsou prý nuceni dodávat zboží na hranici výrobních nákladů, či vybírání poplatků. Dodavatelé platí třeba za to, že vůbec mohou řetězci dodávat, za umístění zboží na lukrativní místo v obchodě či na reklamních letáčcích obchodníků. Zákon naopak kritizovali obchodníci. Podle nich a i podle některých odborníků může zákon zdražit potraviny na pultech obchodů a také snížit ochotu obchodníků odebírat zboží od tuzemských firem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK