Ceny porostou podle analytiků nadále pomalu

09.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. prosince (ČTK) - Listopadový růst spotřebitelských cen o 0,5 procenta podle analytiků oslovených ČTK naznačuje, že růst cen zůstane i nadále mírný a celoročně by se inflace měla pohybovat kolem jednoho procenta. Výraznější růst cen totiž ani v příštím roce neumožní slabší poptávka; ceny spíše porostou kvůli zvyšování nepřímých daní a nízké srovnávací základně, upozorňují ekonomové.

Spotřebitelské ceny rostly v listopadu po říjnovém meziročním poklesu o 0,2 procenta. V porovnání s říjnem se spotřebitelské ceny zvýšily o 0,2 procenta.

"Celoroční inflace za letošek směřuje k jednomu procentu. Podle našich odhadů zůstane růst cen velmi mírný i v první polovině příštího roku, po které by měla následovat lehká akcelerace. V roce 2010 inflaci zvýší i administrativní úpravy - zvýšení spotřebních daní a DPH," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Podle něj je současný vývoj argumentem pro ponechání úrokových sazeb ČNB beze změny.

I podle analytika UniCredit Bank Patrika Rožumberského by se v nadcházejících měsících inflace měla postupně posouvat výše. "Růst cen však nebude nijak překotný a bude téměř výhradně souviset s nízkou srovnávací hladinou a se zvyšováním nepřímých daní. Absence poptávkových tlaků na zrychlování inflace přetrvá přinejmenším pro následující půlrok," uvedl.

Inflace se v listopadu podle analytika Komerční banky odrazila od svého dna a v tomto trendu by měla pokračovat i v závěru letošního roku a na počátku roku 2010. "V průběhu roku 2010 by se měla inflace mírným tempem postupně zvyšovat směrem k inflačnímu cíli ve výši dvou procent. Vzestup inflace by měl být velmi umírněný, slabá spotřebitelská poptávka výraznější akceleraci růstu cen neumožní," uvedl.

Za celý rok 2009 čeká analytik Raiffeisenbank Michal Brožka míru inflace na 1,1 procenta. "V příštím roce pak čekáme v průměru růst spotřebitelských cen o 2,1 procenta, ten ovšem půjde na vrub především regulovaným cenám a administrativním změnám," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK