Reuters: Ekonomické oživení v zemích G7 bude pokračovat

09.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. prosince (ČTK) - Hospodářské oživení nejbohatších ekonomik světa z nejhlubší poválečné recese bude pokračovat, růst v celé skupině G7 však zůstane příští rok pomalý. Ekonomové podle dnešní měsíční ankety agentury Reuters mírně zvýšili odhady růstu pro Spojené státy i eurozónu.

Spojené státy, kde naděje na prohloubené oživení vzbudily poslední údaje z trhu práce, by měly v příštím roce registrovat růst o 2,6 procenta. To je o 0,1 procentního bodu více, než ekonomové odhadovali v listopadu.

Ani u 16 zemí eurozóny ekonomové nečekají brzký návrat do recese, ekonomika však zde příští rok poroste jen o 1,2 procenta proti odhadu 1,1 procenta z listopadu. Pomalost oživení bude dána tím, že vlády a Evropská centrální banka budou z ekonomiky stahovat rozsáhlé měnové a fiskální stimuly. USA i eurozóna se vymanily z recese ve třetím čtvrtletí.

Japonská ekonomika bude zřejmě v první polovině příštího roku růst velmi pomalu, ani zde se však další recese nečeká. V prvních dvou čtvrtletích se má hrubý domácí produkt Japonska zvyšovat mezičtvrtletně jen o 0,2 procenta a poté se růst zrychlí na 0,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK