Průměrné ceny stavebních pozemků v Praze vzrostou o 4 procenta

09.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. prosince (ČTK) - Průměrné ceny stavebních pozemků v Praze vzrostou příští rok meziročně o čtyři procenta. Vyplývá to z aktualizované cenové mapy stavebních pozemků pro rok 2010, kterou na posledním jednání schválila rada hlavního města. Usnesení zveřejnil magistrát na internetu. Nejvíce se zvýší ceny na území vnitřního města. Příčinou je nedostatek nabídky pozemků využitelných pro lukrativní komerční stavby. Před rokem ceny pozemků vzrostly o 22 procent.

Magistrát přecenil 14 procent skupin pražských pozemků. Z hlediska průměrných cen cenová hladina postupně klesá směrem k okrajům města. Hlavní město zohledňuje cenovou mapu při prodeji pozemků, mapa má význam i pro znalce, kteří pozemky oceňují.

Na ceny mají vliv majetkové transakce, které byly zapsány do katastru nemovitostí. Mapa je vlastně odrazem toho, co se na trhu s realitami děje. "Letos ceny vzhledem k celkové ekonomické situaci stagnovaly. Rostly pouze na malých územích, které se do celkového výsledku promítají jen málo," řekl ČTK náměstek primátora Pavel Klega (ODS).

Meziroční nárůst cen pozemků je nejvýraznější u rodinných domů ve vnitřním městě, kde se pohybuje kolem devíti procent při průměrné ceně 6170 korun za metr čtvereční. Naopak u bytových domů je nejvyšší meziroční nárůst v území mimo kompaktní město, kde činí šest procent při průměrné ceně 3540 korun za metr čtvereční.

U bytových domů pak nárůst cen pozemků dosahuje kolem pěti procent ve vnitřním městě (průměr 6160 korun za čtvereční metr) i v okrajové části kompaktního města (průměr 4850 korun za čtvereční metr).

V oblasti rodinných domů je mimo kompaktní město nárůst cen čtyři procenta při průměrné ceně 3440 korun za metr čtvereční a nejmenší růst je zaznamenán v území mimo kompaktní město, kde je dvě procenta při průměrné ceně 4710 korun.

Aktualizovaná cenová mapa se opírá vyhodnocení vzorku 3700 prodaných pozemků v letech 2008 a 2009.

Nejvíce prodejů pozemků se podle cenové mapy koncentruje do částí města mimo centrum, jako jsou Barrandov, Hostivař, Chodov, Pitkovice, Koloděje, Újezd nad Lesy, Zličín, oblast takzvaného Západního města, Dubeč a Lipence. Cenově významné prodeje byly ale zaznamenány rovněž opakovaně v lokalitách Karlína, Žižkova, Vinohrad a Smíchova. Celkově méně prodejů je tradičně na severu města oproti jeho jižní, západní, ale i východní části.

I nadále platí, že se zatím ve větší míře nestaví v rozvojových lokalitách, jako jsou Běchovice, Bubny, Vysočany, Hloubětín i bývalé nádražní prostory.

V nejbližší budoucnosti je možné podle dokumentu očekávat silnou poptávku po pozemcích určených pro výstavbu rodinných domů, u kterých v Praze bez ohledu na stávající stav ekonomiky poptávka převyšuje nabídku.

Cenová mapa se aktualizuje pravidelně na konci roku, v platnost vstoupí 1. ledna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK