Co týden dal?

11.12.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Asi už není pro nikoho překvapením, že klienti českých bank platí nejvyšší bankovní poplatky ve střední Evropě. Tento fakt potvrzuje nejnovější analýza. Více ze světa ekonomiky a financí v pravidelném týdeníku...

Posledních 7 dní ve světě

  • Největší evropská automobilka Volkswagen koupila podíl 49,9 procenta ve výrobci sportovních vozů Porsche AG za 3,9 miliardy eur (zhruba 100 miliard Kč). Porsche by se mělo v roce 2011 stát desátou značkou skupiny Volkswagen, do které patří také Škoda Auto.
  • Bank of America se stala další velkou americkou bankou, která splatila celou státní pomoc ve finanční krizi. Největší bankovní skupina v USA dnes oznámila, že vrátila ministerstvu financí celý poskytnutý úvěr 45 miliard dolarů (zhruba 786 miliard Kč).
  • Hospodářské oživení nejbohatších ekonomik světa z nejhlubší poválečné recese bude pokračovat, růst v celé skupině G7 však zůstane příští rok pomalý. Ekonomové podle měsíční ankety agentury Reuters mírně zvýšili odhady růstu pro Spojené státy i eurozónu.
  • Německá automobilka Volkswagen převezme za zhruba 2,5 miliardy dolarů (asi 43,6 miliardy Kč) téměř pětinu japonské automobilky Suzuki Motor. Až polovinu výnosu z prodeje 19,9 procenta svých akcií Suzuki investuje do nákupu akcií Volkswagenu a předpokládá se, že kapitálové propojení posílí vliv obou automobilek.
  • Přestože se stav americké ekonomiky postupně zlepšuje, hospodářství pořád ještě čelí řadě rizik. Řekl to ministr financí USA Timothy Geithner, když odpovídal na dotazy komise, která dohlíží na využití peněz z programu TARP (Troubled Asset Relief Program). Vláda prý musí být schopna reagovat i na případnou další krizi, která by přišla nečekaně, a proto podpůrné programy zatím musí zachovat.
  • Rusko rozšířilo zákaz dovozu vepřového masa ze Spojených států, a to kvůli podezření, že maso obsahuje stopy antibiotik. Úřady navíc nevyloučily, že dovoz vepřového z USA zakážou úplně, pokud Washington nebude brát ohled na požadovanou kvalitu. Rusko patří mezi pět největších vývozních trhů pro americké vepřové, v otázce kvality masa ale spolu obě země v posledních letech vedly už několik sporů.
  • Hollywood letos očekává rekordní tržby přes deset miliard dolarů v kinech USA a Kanady díky zájmu diváků o filmy během hospodářské recese. Předchozí rekord 9,68 miliardy dolarů je z roku 2007.
  • Míra inflace v Německu byla v listopadu vyšší, než se původně zdálo. Podle zpřesněných dat, která zveřejnil spolkový statistický úřad, spotřebitelské ceny meziročně vzrostly o 0,4 procenta, zatímco předběžné údaje hovořily o růstu v rozsahu 0,3 procenta. Proti říjnu se ceny snížily pouze o 0,1 procenta, nikoli o 0,2 procenta, jak se zdálo z předběžných údajů.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 800 Kč.

Tip on-line prodeje pro tento týden

Spořící účty eMAX on-line!

Již máte sjednané stavební spoření a hledáte výhodný spořící účet? Nabízíme vám kombinaci dvou výhodných spořících účtů eMAX a eMAX PLUS od mBank. S eMAXem získáte úročení 1,3 %, platební kartu Visa Classic a kdykoliv přístup k uloženým prostředkům. eMAX PLUS nabízí úročení 2,5 % a 1x měsíčně bezplatný převod na jakýkoliv účet v ČR. Založení i vedení účtů je zdarma a nejsou stanoveny žádné limity na převod prostředků. Můžete si sjednat pouze jeden z těchto účtů nebo oba, jsou přece výhodné.

 

 

Posledních 7 dní doma  

  • Do světelských skláren Crystalite Bohemia nastoupilo v těchto dnech dalších 48 pracovníků. Pracovní místa přibyla díky zprovoznění druhé sklářské pece. Závod dřív patřil společnosti Sklo Bohemia, před loňským krachem v něm bylo zaměstnáno přes 1200 lidí. V obnovené výrobě zatím našlo obživu 250 pracovníků. Několik desítek míst by ještě mělo být obsazeno do konce tohoto roku, řekl ředitel podniku Martin Fait.
  • Klienti českých bank platí nejvyšší bankovní poplatky ve střední Evropě. Vyplývá to z analýzy společnosti Scott & Rose, která porovnala průměrné roční náklady na vedení účtu. Poplatky v Česku letos podle studie proti loňsku vzrostly o dvě procenta.
  • Některé obchodní řetězce se podle informací Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) snaží přimět své dodavatele vydat prohlášení, kvůli kterému by se na ně a na jejich vztahy nevztahoval nový zákon o významné tržní síle. Úřad ale upozorňuje, že žádné takové prohlášení řetězce nezbaví povinnost dodržovat zákon významně regulující jejich činnost.
  • Nářky hoteliérů a majitelů restaurací nad špatnou turistickou sezonou aktuálně podpořily údaje České národní banky. Podle nich zahraniční turisté utratili v létě v tuzemsku 31,4 miliardy korun, o šest procent méně než loni. Číslo je nejnižší od roku 2004.
  • Míra nezaměstnanosti v České republice se po říjnovém poklesu vrátila v listopadu na zářijovou úroveň 8,6 procenta. V říjnu byla o 0,1 procentního bodu níže, v listopadu před rokem byl podíl lidí bez práce 5,3 procenta. Údaje zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí a jsou v souladu s očekáváním analytiků. Úřady práce ke konci listopadu evidovaly 508.909 nezaměstnaných, tedy o 10.149 více než na konci října. Oproti loňskému listopadu jejich počet vzrostl o 188.610.
  • Koncesionářské poplatky zrušeny nebudou. ODS dnes nepřesvědčila většinu Senátu, že je výhodnější Českou televizi a Český rozhlas financovat přímo z rozpočtu. Podle odpůrců by se tím jen zvýšily výdaje státu. Proti byla také obě veřejnoprávní média, obávají se ohrožení své nezávislosti v případě financování státem.
  • Majitel dopravní firmy Student Agency Radim Jančura podal trestní oznámení pro pomluvu na Krajský soud v Brně na jihomoravského hejtmana Michala Haška. Další trestní oznámení Jančura elektronicky podal také na hejtmana Radko Martínka z Pardubického kraje a hejtmana Olomouckého kraje Martina Tesaříka (všichni ČSSD). Trestní oznámení souvisí se snahou firmy provozovat regionální vlakovou dopravu v některých krajích. Podle Jančury hejtman Hašek v médiích lhal, když tvrdil, že Jančura podal nabídku pouze na nejlukrativnější tratě. Policie se začne případem zabývat bezprostředně po podání oznámení.
  • Ministr financí Eduard Janota se rozhodl vypsat výběrové řízení na firmu, která bude zajišťovat prodej, správu a evidenci státních dluhopisů pro fyzické osoby. Rozhodl se tak poté, co vyšlo najevo, že zakázku má dostat šumperská IT firma ASD Software bez výběrového řízení.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Hypotéku nebo úvěr od spořitelny?

Zda bydlení financovat hypotékou nebo úvěrem od spořitelny, je věčný spor. Jaký je váš názor, zkušenost?

 

 


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Formuláře účetních výkazů v Excelu vám usnadní práci s účetní závěrkou, nově si můžete stáhnout i výkaz peněžních toků.
  • Došly vám finance na dárky? Zkuste využít kontokorentní úvěr, můžete ho dorovnat na nulu hned po následující výplatě. Naše přehledné srovnání kontokorentních úvěrů nabízených našimi bankami by vám mělo pomoci s výběrem toho správného produktu. 

 

10 000 Kč za slogan pro Ručení.cz


Chcete 10 000 korun nejen na vánoční dárky? Vymyslete slogan pro náš nový portál Ručení.cz!


Jde nám o krátký (max. 50 znaků), originální text, který nejlépe vystihne podstatu www.prodej.finance.cz/pojisteni/povinne-ruceni, našeho nového projektu určeného ke sjednávání povinného ručení. Své texty posílejte na email michal.ruml@finance.cz.


Soutěž probíhá od 3.12. do 17.12.2009, 18.12. vybereme autora nejlepšího sloganu a bude mu předána slíbená částka 10 000 korun.

 

Fintriky

Zpravidla každý druhý týden v měsíci vám přinášíme v rámci rubriky finančních tipů a triků komentáře, které shrnují vývoj v předcházejícím měsíci. V uplynulém týdnu jsme v sérii článků shrnuli listopadový vývoj ve fondech, na FOREXu a na akciových a komoditních trzích. Zítra si na Finance.cz můžete přečíst shrnutí listopadového ekonomického vývoje v Česku.

Anketa

Průměrná mzda v Česku vzrostla v letošním třetím čtvrtletí meziročně o 1068 korun na 23.350 Kč. Zvýšila se tak o 4,8 procenta. Reálná mzda se zohledněním inflace stoupla o 4,7 procenta. Jak jste na tom vy?


  • Mzda se mi nezvýšila -  43 %
  • Mzda mi narostla -  18 %
  • Mzda se mi nezměnila -  39 % 

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU