Automobilka GM chce do konce června splatit vládní půjčky

15.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 15. prosince (ČTK) - Největší americká automobilka General Motors plánuje do konce června splatit všechny vládní půjčky v hodnotě 6,7 miliardy dolarů (zhruba 120 miliard Kč). Oznámil to prozatímní generální ředitel společnosti Ed Whitacre. Americká vláda poskytla GM celkem 52 miliard dolarů. Z této částky bylo 45,3 miliardy převedeno na akcie, takže nyní vláda v GM vlastní 61procentní podíl.

GM před několika měsíci opustila bankrotový režim s tím, že se v rámci rozsáhlé restrukturalizace zahrnující prodej některých značek přemění v menší podnik, jenž by měl pružněji reagovat na požadavky zákazníků.

Whitacre je předsedou správní rady GM. Dočasně převzal rovněž funkci generálního ředitele poté, co předchozí šéf GM Fritz Henderson začátkem měsíce rezignoval. Henderson tak údajně vyhověl žádosti správní rady, která chce pod novým vedením urychlit restrukturalizaci.

Whitacre dnes uvedl, že GM zatím nemá žádného kandidáta na nového generálního ředitele. Upozornil, že hledání nového šéfa komplikují vládní restrikce pro platy vedoucích pracovníků.

GM loni hospodařila se ztrátou 30,9 miliardy dolarů a předloni prodělala dokonce 43,3 miliardy dolarů. Celosvětová poptávka po autech je nyní slabá, protože světová finanční krize zpomalila ekonomiku, ztížila přístup k úvěrům a snížila spotřebitelskou důvěru. Americké automobilky navíc již dříve zasáhl odklon zájmu spotřebitelů od velkých vozů s vysokou spotřebou.

Společnost GM v loňském roce přišla o pozici největší světové automobilky podle objemu prodeje. O prvenství ji připravil japonský konkurent Toyota Motor. GM vládla světovému automobilovému trhu více než tři čtvrtě století.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK