Boeing 787 Dreamliner poprvé vzlétl ke zkušebnímu letu

15.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Everett 15. prosince (ČTK) - Dlouho očekávaný nový typ Boeingu 787 Dreamliner se poprvé odlepil od země. Jde o první komerční letadlo na světě vyrobené z uhlíkových vláken místo hliníku, projekt se ale o déle než dva roky zpozdil proti plánům.

Stroj v bílé a modré barvě vzlétl k prvnímu zkušebnímu letu poblíž výrobního závodu zhruba 50 kilometrů severně od Seattlu. Stroj je kvůli materiálům výrazně lehčí a odolnější než nynější letadla; díky tomu má mít i nižší spotřebu paliva a levnější údržbu. Aeroliniím by tak měl ušetřit miliony dolarů. Testovací let nad státem Washington bude čtyřhodinový.

Zpoždění projektu mimo jiné způsobily problémy s dodavateli, nedostatek součástek, pozdější změny designu, stávka mechaniků a problémy ve výrobě. První let se měl původně uskutečnit již v létě 2007. Kvůli zpoždění v dodávkách nových modelů pak musel koncern zaúčtovat vysoké odpisy a další dodatečné náklady na výrobu.

Piloti Michael Carriker a Randall Neville odlepili stroj od země krátce po 19:30 SEČ. Začal tak rozsáhlý testovací program, na jehož výsledky kromě podniku čeká i Federální úřad pro letectví (FAA), aby stroji mohl přidělit patřičná osvědčení.

Před přistáním na ploše Boeingu v Seattle má dvojčlenná posádka provést řadu základních testů a systémových kontrol, uvedl mluvčí divize komerčních letadel Boeingu. Shrnul, že se piloti v podstatě ujistí, že letadlo za normálních podmínek létá tak, jak se od něj očekává.

Obří letoun se před startem na konci ranveje na několik minut zastavil a napětí mezi diváky zesílilo. Na start tolik očekávaného stroje se přišlo podívat několik tisíc zaměstnanců Boeingu, zástupci jeho odběratelů i špičky z odvětví. Za chladu a vlhka tak shlédlo start stroje osobně kolem 25.000 lidí.

Předpokládá se, že testovací program bude trvat asi devět měsíců. Boeing již má zakázky na 840 strojů tohoto typu a první chce předat japonským All Nippon Airways na konci příštího roku, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK