Americké akcie uzavřely téměř beze změny

17.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. prosince (ČTK) - Americké akcie uzavřely ve středu téměř beze změny. Reagovaly tak na výsledky zasedání měnového výboru centrální banky v USA (Fed), které proti očekávání nepřinesly nic nového.

V závěru obchodování index Dow Jones klesl o 10,88 bodu, tedy 0,1 procenta, na 10.441,12 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 však stoupl o 1,25 bodu, neboli 0,11 procenta, na 1109,18 bodu. Index technologického trhu Nasdaq vzrostl o 5,86 bodu, čili 0,27 procenta, na 2206,91 bodu.

Fed na svém zasedání ponechal úrokové sazby beze změny na historickém minimu blízko nuly. Banka rovněž zopakovala svůj záměr ponechat úrokové sazby v nejbližší budoucnosti nízké, aby se zajistila trvalost ekonomického oživení. Analytici po posledních statistických údajích spekulovali, že by Fed mohl začít zvyšovat úrokové sazby dříve, než se čeká. Akcie v reakci na zprávu smazaly velkou část předchozích zisků. Banka rovněž připomněla, že nechá v platnosti dosavadní opatření na podporu bankovního systému do počátku příštího roku.

Na počátku obchodování akciové trhy povzbudila zpráva ministerstva práce, že spotřebitelské ceny v USA v listopadu stouply o 0,4 procenta. Zpráva zmírnila obavy z inflace a pomohla akciím k růstu. Po zprávě Fedu však finanční společnosti velkou část předchozích zisků smazaly. Stavitelé domů rostly díky zprávě, že zahájená bytová výstavba v USA v listopadu stoupla o 8,9 procenta, což byl nejvyšší růst od května.

Americká měna v reakci na zprávu Fedu posílila vůči jenu. Dolar zpevnil o 0,2 procenta na 89,79 JPY. K euru se však kurz dolaru téměř nezměnil, skončil na 1,4535 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK