Japonské akcie oslabily, klesaly především velké banky

17.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 17. prosince (ČTK) - Ceny japonských akcií se ve čtvrtek převážně snižovaly a hlavní index tokijské burzy sestoupil ze zhruba sedmitýdenního maxima. Investoři se zbavovali především akcií velkých bank, které v minulých dnech výrazně zpevnily. Na devizových trzích se po rozhodnutí americké centrální banky k měnové politice zvyšoval kurz dolaru.

Index Nikkei 225 si odepsal 13,61 bodu a den uzavřel slabší o 0,13 procenta na 10.163,80 bodu. V průběhu dne se ale přechodně vyšplhal nad 10.260 bodů, a dostal se tak nejvýše od 27. října. Širší index Topix klesl o 0,2 procenta na 896,28 bodu.

Americká centrální banka (Fed) ve středu nechala základní úrokovou sazbu na historickém minimu v pásmu nula až 0,25 procenta a uvedla, že sazby nechá nízko ještě dlouho. Fed navíc nehodnotí vyhlídky ekonomiky tak pesimisticky jako dosud.

"Pro Japonsko začínáme vidět příznivý scénář. Zdá se, že se zlepšuje výhled americké ekonomiky, a to je dobrá zpráva pro exportní průmysl," poznamenal analytik makléřské společnosti Tachibana Securities Keniči Hirano. "Silnější dolar také pomůže zastavit zpevňování kurzu jenu," dodal. Trhu by ale podle něj nejvíce pomohlo, kdyby se objevily zprávy, které budou příznivé hlavně pro Japonsko, což se zatím neděje.

Na devizových trzích se zvyšoval kurz dolaru, který se vůči euru dostal za hranici 1,45 USD, a vystoupil tak nejvýše za poslední tři měsíce. Investoři se zbavovali takzvaných krátkých dolarových pozic, což jsou sázky na další pokles dolaru. Přiměly je k tomu závěry dvoudenní schůzky měnového výboru Fedu, na které činitelé centrální banky zlepšili vyhlídky největší ekonomiky světa.

Dolar po verdiktu Fedu hledal směr, nejprve oslabil, ale záhy směr vývoje zcela otočil a začal zpevňovat. Euro k dolaru tak oslabilo o více než jedno procento a sestoupilo až na 1,4369 USD. To byla nejslabší hodnota od začátku září. Nakonec se jeho kurz ustálil na 1,4390 USD, což byl denní pokles o 0,9 procenta.

Dolar k japonskému jenu vystoupil až na 90,27 JPY, později ale zisky korigoval a ustálil se na 90,17 JPY. Za celý den tak zpevnil o 0,4 procenta. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru vůči koši šesti hlavních světových měn, vystoupil až na 77,609 bodu, a dostal se tak nejvýše od začátku září.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK