Gartner: Prodej mobilů v ČR letos klesne o 500.000 na 3,4 milionu

17.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. prosince (ČTK) - V Česku se letos prodá přibližně 3,4 milionu mobilních telefonů, což je o půl milionu méně než loni. V roce 2010 by měl prodej mírně vzrůst na 3,5 milionu, odhaduje analytická firma Gartner.

"Většina východoevropských trhů letos poklesla kvůli ekonomickému prostředí. Příští rok očekáváme pozvolný růst," uvedla analytička Gartneru Annetta Zimmermannová.

Průměrná cena mobilního telefonu se proti loňsku snížila o osm dolarů, respektive šest procent na 118 dolarů. Zatímco prodej tzv. chytrých telefonů s operačním systémem rostl jen mírně, výrazně narostl zájem o dobře vybavené klasické telefony, které mají nižší ceny než smartphony. Do této kategorie patří například LG Cookie nebo Nokia 6300.

"Díky výraznému poklesu cen v souvislosti s nástupem platformy Android od Google očekáváme příští rok nárůst prodeje chytrých telefonů z letošních 360.000 na 470.000 přístrojů," dodala.

V letošním roce se prodej smartphonů proti loňsku téměř nezměnil i když s konečným údajem za letošní rok mohou ještě zahýbat vánoční prodeje. Podle Zimmermannové za dosavadní vývoj mohla krize i nedostatek trháků od hlavního hráče na východoevropském trhu, finské Nokie, jako byla například před dvěma lety N95. To si Nokia slibovala od nové vlajkové lodi N97, ale její očekávání se nesplnilo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK