Pražská burza jako jediná v regionu mírně rostla

17.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. prosince (ČTK) - Pražská burza dnes za nízké aktivity obchodníků jako jediná v regionu mírně posílila. Hlavní index PX si připsal 0,29 procenta na 1117,7 bodu. Největší zásluhu na tom měla Telefónica O2, jejíž akcie podražily o 2,5 procenta, vyplývá z výsledků burzy.

Aktivita na trhu byla podle analytiků opět spíše vánoční, centrem nákupních objednávek byla Telefónica, která posílila o 2,48 procenta a končila na 429,50 Kč.

Přes dvě procenta rostly také Unipetrol, textilka Pegas Nonwovens a mediální CME. Ztrácel naopak developer Orco, podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky po zprávě o neúspěchu středeční valné hromady věřitelů, která byla pro nízkou účast odložena na leden.

Z velkých emisí ztrácela Erste Bank, a to 1,27 procenta na závěrečných 702 Kč. Akcie Komerční banky naopak přidaly 0,52 procenta na 3890 Kč. Podle Josefa Kohouta z Patria Finance stále těží z předchozího zvýšeného doporučení a rovněž investoři již upravují pozice před plánovaným zvýšením váhy titulu v indexu PX.

Největší aktivita byla opět na akciích elektrárenské ČEZ, kde se obchodování přesunulo z hranice 850 Kč o deset korun výše. Titul dnešní seanci uzavíral na 861 korunách.

Na evropských trzích dnes podle Adamkoviče investoři vybírali zisky po pětidenním růstu většiny indexů. "Na optimismu nepřidala ani zpráva amerického Fedu, že z trhu stáhne část krizových prostředků. Projevilo se také včerejší snížení řeckého ratingu agenturou Standard&Poor's. Ze sektorů nejvíce ztrácejí finanční tituly, naopak okolo svých včerejších hodnot se drží akcie farmaceutických společností," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK