Výbor Senátu schválil Bernanka na druhé období v čele Fedu

17.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 17. prosince (ČTK) - Bankovní výbor Senátu schválil návrh prezidenta Baracka Obamy, aby nynější šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke byl jmenován i na druhé čtyřleté funkční období. Bernanke tak překonal první překážku, která ho dělí od potvrzení do staronové funkce.

Proti Bernankovi se však ve výboru postavila poměrně početná opozice. Pro jeho potvrzení hlasovalo 16 členů, zatímco sedm jich bylo proti.

Mandát šéfovi Fedu končí 31. ledna. Všeobecně se čeká, že Bernanke bude celým Senátem v průběhu ledna potvrzen. Dnešní hlasování však naznačuje, že proti němu bude více než 16 senátorů, kteří v roce 1983 hlasovali proti jeho tehdejšímu nepopulárnímu předchůdci Paulu Volckerovi. Ten v boji proti vysoké inflaci zvýšil úrokové sazby na dvoucifernou úroveň a vyvolal tím dvojitou recesi.

Bernanke a jeho Fed se letos stali hromosvodem hněvu veřejnosti a kongresmanů nad excesy ve finančním sektoru a nákladnými vládními sanacemi investiční banky Bear Stearns a pojišťovny AIG a nad mohutnou vládní podporou největších amerických bank během hluboké finanční krize. Řada kongresmanů, republikánů i demokratů, Bernankovi vyčítá spolupodílnictví na laxní finanční regulaci, preferování zájmů Wall Street před zájmy obyčejných lidí a podíl na krocích vedoucích k finančnímu kolapsu.

Celý Fed je nyní pod drobnohledem Kongresu, v němž se právě rodí zákon o auditování politiky centrální banky. Fed by také podle projednávaných návrhů měl přijít o některé své pravomoci v bankovním dohledu.

Bernanke v poslední době začal obhajovat kroky své i Fedu před veřejností v mediích způsobem na šéfa centrální banky dosud nevídaným. Podpořilo ho v tom krok časopisu Time, který jej ve středu v každoročním proslulém ocenění prohlásil za osobnost roku 2009.

Zatím to však šéfovi Fedu ke zlepšení popularity nijak nepomáhá. Poslední průzkum agentury Rasmussen Reports ukázal, že Bernankovu nominaci podporuje jen 21 procent veřejnosti a přes 40 procent je proti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK