Kakao jako na houpačce - analytici se trefili přesně

24.10.2002 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


O tom, že včasné a kvalitní zprávy výrazně ovlivňují rozhodování investora, jsme již psali. O tom, že naše doporučení na kakao bylo správné, se dočtete v následujícím článku...

Náš seriál o komoditách pokračuje. Tentokrát malým ohlédnutím za posledním zajímavým vývojem cen kakaa. Náš příběh začíná článkem "Komodity: šance pro zkušené, příležitost pro neznalé". Ten byl na našem serveru zveřejněn 2.9.2002. Vřele doporučuji si ho přečíst. Zmiňujeme se v něm o komoditách jako zajímavé a netradiční investiční příležitosti s velkým růstovým potenciálem. Na konci článku je doporučení. Doporučení bylo na kakao. Cena kakaa byla v té době přibližně 2 000 USD za tunu. A cena 11.10.2002? 2 394 dolarů za stejnou tunu! Nyní malá citace ze zmiňovaného článku "... podle analytiků se může cena vyšplhat až k 2400 dolarům a to během několika málo měsíců...." Takový to byl přesný odhad!

Jaké byly důvody takového růstu ceny? Politické. V zemi hrozila občanské válka. Ani ne počasí, ani nízká úroda, ani Mlsoun kakaožravý. Pobřeží slonoviny zastavilo dodávky kakaa do světa. Tato země byla a doposud je největším producentem kakaových bobů na světě. Zastavení dodávek vneslo mezi investory a zejména producenty cukrovinek nejistotu. Nejistotu z budoucnosti. Snažili se předzásobit. To mělo za následek zvýšenou poptávku a tím logicky růst ceny už listopadových kontraktů.

Minulý týden uzavřeli znesvářené strany (vláda s povstalci) příměří. Nad křehkým mírem bdí francoužští vojáci. To je pro obchodníky (ale i pro spekulanty) dostatečná záruka obnovení "normálního" chodu země. Záruka, že kakaové plantáže nebudou zlikvidovány a produkce a export se znova vrátí do normálu.

A jak reagovali přesně trhy? Ještě 14.10. byla cena na úrovni 2350 USD/tunu. Rebelové totiž dobyli město Daloa. O sedm dní později cena dramaticky klesla. Minulý pátek prožilo kakao největší pokles za 18 let. Tuna kakaa končila na 1910 USD. To je pokles za 7 dní o 484 dolarů (cca 3% denně), resp. za 4 dny o 440 dolarů (cca 5% denně).

To je klasické ukázka toho, jak na cenu komodity působí necenové faktory, očekávání, psychologie obchodníků. Se samotnou komoditou se nic neděje, ale její možná budoucí existence je ohrožena. Krize je zažehnána. Jak se ale projeví na cenách mlsounů čokolád teprve ukáže čas.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU