Odbory British Airways chtějí rychle znovu hlasovat o stávce

18.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. prosince (ČTK) - Odbory palubního personálu největší britské letecké společnosti British Airways chtějí po čtvrtečním neúspěchu u soudu uspořádat "urychleně" nové hlasování o stávce na protest proti úspornému plánu firmy. Dnešní sdělení odborového svazu Unite znamená, že stávku lze čekat možná již příští měsíc. Vedení firmy vyjádřilo přání obnovit s odbory vyjednávání o svém plánu, který se stal odborům trnem v oku.

Odbory utrpěly ve čtvrtletí porážku u londýnského soudu, který kvůli nesrovnalostem označil hlasování zaměstnanců o stávce za neplatné, a stávku tím překazil. "Unite sice nevylučuje odvolání, očekáváme však, že urychleně přejdeme k novému hlasování, protože to je podle nás nejjistější způsob, jak zajistit, že hlas našich členů bude slyšet; budeme se tedy soustředit na toto a ne na táhnoucí se právní postupy," uvádí se ve sdělení odborů.

Vedení British Airways uvedlo, že chce s odbory obnovit jednání, aby odvrátilo možnou budoucí stávku, která by firmu těžce zasáhla. "Jsme otevřeni k dalším jednáním s Unite, nemůžeme však zabránit žádnému jejich rozhodnutí o novém hlasování," sdělila mluvčí firmy agentuře Reuters.

Odbory plánovaly původně stávku na 12 dní od 22. prosince, tedy přes vánoční i novoroční svátky, jedno z přepravně nejrušnějších období celého roku. Kvůli organizační náročnosti budou moci odbory uspořádat nové hlasování podle pozorovatelů nejdříve v lednu.

British Airways procházejí kvůli dopadům hospodářské recesi těžkými problémy a firma se dostala do vysoké ztráty. Vedení přijalo úsporná opatření, která mají výrazně snížit náklady a pomoci firmě přežít současnou nepříznivou situaci. V plánu má zrušení 1700 pracovních míst, zmrazení mezd pro většinu zaměstnanců, přesunutí části lidí na zkrácené úvazky a omezení počtu personálu na dálkových letech.

Přepravce utrpěl za první pololetí finančního roku čistou ztrátu 208 milionů liber (asi šest miliard korun) a za celý rok do konce března analytici čekají propad asi 600 milionů liber. Dvanáctidenní stávka by firmu připravila o 310 milionů liber na tržbách a 163 milionů na zisku, odhadl analytik Deutsche Bank Geoff Van Klaveren. Společnost denně uskuteční 650 letů a přepraví kolem 90.000 cestujících.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK