České akcie v uplynulém týdnu v očekávání Vánoc stagnovaly

18.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. prosince (ČTK) - Uplynulý týden se odehrával již v očekávání vánočních svátků a tomu odpovídal i podprůměrný objem obchodů. Hlavní české akcie nepatrně zakolísaly směrem dolů. Index PX zakončil týden o 0,1 procenta slabší na 1108,5 bodu. Výsledky převzala ČTK z burzy.

"Týden se vyznačoval spíše absencí významných firemních zpráv. Z pohledu českých ekonomických zpráv překvapila Česká národní banka, která ve středu neočekávaně snížila základní úrokovou sazbu na jedno procento. Dané rozhodnutí trhy spíše překvapilo a lehce pomohlo v oslabování koruny vůči euru," komentoval vývoj na trhu analytik Atlantik FT Milan Vaníček

Nejvíce rostoucím titulem pražského trhu SPAD v uplynulém týdnu byly akcie Pegas Nonwovens, které posílily o 4,4 procenta na 435 Kč. V případě těchto akcií nebyly podle Vaníčka na trhu žádné kurzotvorné zprávy.

Naopak nejvíce klesajícím titulem týdne bylo Orco, jehož akcie oslabily o 5,6 procenta na 168 Kč. Akciím Orka neprospělo další oddálení restrukturalizace dluhu, dodal Vaníček.

"Očekáváme, že další, díky vánočním svátkům zkrácený týden, kdy pražská burza bude otevřena jen do středy 23. prosince, se bude nést spíše v duchu nižších objemů obchodů a celkově sníženého zájmu a možná i prezence investorů," odhadl analytik.

Z globálního hlediska budou prý investoři sledovat data v USA, kde budou v průběhu týdne zveřejněny informace z trhu nemovitostí a ve čtvrtek pak objednávky zboží dlouhodobé spotřeby. "Amerika je v pátek uzavřena a ve čtvrtek je zkrácené obchodování," podotkl Vaníček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK