Obchodní zisky amerických bank ve 3. čtvrtletí vzrostly o 11 pct

18.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. prosince (ČTK) - Zisky amerických komerčních bank z obchodování na finančních trzích vzrostly ve třetím čtvrtletí proti předešlým třem měsícům o 11 procent na 5,7 miliardy dolarů (105 miliard Kč). Byla to čtvrtá nejvyšší úroveň, které tyto zisky dosud dosáhly, i když výrazně zaostala za rekordní sumou 9,8 miliardy USD z letošního prvního čtvrtletí. Oznámil to dnes Úřad revizora měny (OCC), který reguluje velké celostátní banky.

K růstu zisku přispěl nárůst objemů finančního obchodování a stále široké rozpětí mezi nákupními a prodejními cenami, uvedl OCC. "Návrat k normálnější situaci na finančním trhu umožňuje bankám vytvářet v letošním roce stálejší příjmy z obchodování," dodal úřad. Pozorovatelé však upozorňují, že důležitým faktorem vysokých zisků bank z obchodování je záplava levných úvěrů, které komerční banky získávají od centrální banky.

Prudký nárůst zaznamenaly zisky z obchodování s produkty založenými na úrokových sazbách, například s dluhopisy, kde se příjmy zvýšily z 1,1 miliardy ve druhém čtvrtletí na 5,45 miliardy dolarů. Naopak na devizovém trhu banky utrpěly celkovou ztrátu 1,5 miliardy dolarů. Úvěrové obchodování vytvořilo zisk 1,2 miliardy USD, akcie přispěly 154 miliony USD a komodity a další kontrakty 446 miliony dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK