ECB zvýšila odhad špatných úvěrů v eurozóně na 553 miliard eur

18.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 18. prosince (ČTK) - Banky v eurozóně budou muset odepsat kvůli finanční krizi 553 miliard eur špatných úvěrů, tedy více, než se čekalo. Uvedla to dnes Evropská centrální banka. V červnu ECB odhadovala, že banky budou muset za období 2007 až 2010 odepsat celkem 488 miliard eur.

Na zvýšení odhadu odpisů se podle ECB podílelo zejména to, že hospodářské oživeni v oblasti je nerovnoměrné. Odepsat bankám zbývá ještě 187 miliard eur, což je jen o málo méně než 214 miliard eur, které zbývaly v červnu.

"Jelikož u odpisů, které mají být realizovány do konce roku 2010, nastal jen malý pokles, budou muset být zbývající ztráty odepsány z provozních zisků bank během relativně krátkého období," upozornila banka.

ECB však také poznamenala, že stav finančního systému se zlepšuje. "Napětí ve finančním systému eurozóny se zřetelně snižuje. Je to díky programům na podporu finančního sektoru, makroekonomickým stimulům a pokračujícímu hospodářskému oživení," konstatovala ECB.

Za tři důležitá rizika banka označila možnost obnovení finančních těžkostí, angažovanost bank na trzích komerčních realit a východní Evropy a jakýkoli zvrat v oživení finančních trhů. Uvedla však, že růst cen akcií a snížení rizikových přirážek ukazují na normalizaci situace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK