Chelíl: OPEC nechá příští týden těžební limit beze změny

20.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Alžír 20. prosince (ČTK) - Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) ponechá na úterní schůzce v Angole těžební limit opět beze změny, řekl dnes alžírský ministr energetiky Šakíb Chelíl. Ropný kartel udržuje oficiální kvótu těžby na stálé úrovni již od loňského prosince.

"V nabídce ropy od OPEC k žádné změně nedojde. OPEC nabídku nesníží, ani ji nezvýší," řekl ministr novinářům.

Od schůzky v Luandě se všeobecně žádná změna těžebního limitu OPEC nečeká. Organizace naposledy změnila limit před rokem, kdy jej v reakci na přebytek ropy ve světě v důsledku finanční krize a hospodářské recese srazila o 4,2 milionu barelů denně, což odpovídá zhruba pěti procentům celosvětové spotřeby ropy. Prosincová dohoda o snížení těžby se zpočátku dodržovala zhruba z 80 procent, po výrazném růstu cen během roku však míra dodržování klesla na 60 procent.

Před dvěma týdny názor, že OPEC svůj těžební limit v Luandě nezmění, vyslovil ministr ropného průmyslu Saúdské Arábie Alí Nuajmí. Saúdská Arábie je největším producentem ropy v kartelu OPEC a má v něm největší vliv.

Ceny ropy se v současnosti pohybují nad 70 dolary za barel. Řada činitelů OPEC v čele se Saúdskou Arábií vyjadřuje názor, že nynější ceny jsou spravedlivé pro producentské i spotřebitelské země.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK