Většina krajských měst zvýší až dvojnásobně daň z nemovitostí

20.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. prosince (ČTK) - Většina krajských měst plánuje v roce 2010 zvýšení některých sazeb daně z nemovitostí, někde až o dvojnásobek. Týkat se to má hlavně daně placené z bytů, rekreačních staveb, nemovitostí pro podnikání nebo garáží. Poplatky za zahrady, ornou půdu a louky zůstanou většinou nezměněné. Vyplývá to ze zjištění ČTK na magistrátech krajských měst.

Za byt o rozloze 120 metrů čtverečních zaplatí v roce 2010 větší daň například v Českých Budějovicích a Ostravě. Jestliže letos tam daň z nemovitosti činila v tomto případě 504 korun, v příštím roce to má být 1008 korun. Za byty o uvedené rozloze se naopak nezmění daň v Jihlavě, kde za ně obyvatelé stále zaplatí 1296 korun.

"Přestože již loni došlo k výraznému navýšení, základní sazby daně z nemovitostí se zvyšují opět. Změna je součástí Janotova úsporného balíčku," řekl ČTK Petr Novotný z realitního týmu advokátní kanceláře Ambruz & Dark. Zvýšenou sazbou se prý stát, města a obce snaží zmínit propad rozpočtových příjmů.

To již dříve uvedl také Svaz měst a obcí ČR. Vyšší sazby podle něj pomůžou v roce 2010 zlepšit hospodaření obecních a městských samospráv a snížit schodek jejich hospodaření na 3,2 miliardy korun. Pro letošní rok odhadlo ministerstvo financí deficit obecních pokladen na 14,7 miliardy korun, což je nejvíce za posledních devět let.

Během letošního podzimu většina tuzemských radnic zrušila nebo alespoň zmírnila místní navýšení daně z nemovitostí. Nechtěly prý zvětšovat zátěž obyvatel po plošném zdvojnásobení daně, které nastane v příštím roce. Pokud si města ponechala již schválené navyšující koeficienty, zdůvodňovala to hlavně výpadkem jiných příjmů, způsobeným krizí.

Konečná výše daně z nemovitosti spadá do pravomoci jednotlivých měst a obcí, které mohou určit místní koeficient daně. Rozsah koeficientů, kterým se základní sazba násobí, se v současnosti pohybuje od jedné do pěti. Na zemědělskou půdu se však místní koeficienty nevztahují. U zemědělských pozemků mohou obce navíc od vybírání daně z nemovitosti zcela upustit. Musí k tomu ovšem vydat příslušnou vyhlášku.

Příští rok budou tyto nemovitosti osvobozené od daně například v Pardubicích. Vybírat je začne naopak Hradec Králové. Za ornou půdu o rozloze jednoho hektaru tam lidé nově zaplatí 600 korun, za stejně velkou louku 200 korun.

V posledních letech stát na dani z nemovitostí vybírá kolem pěti miliard korun ročně. Daň je stoprocentním příjmem obce, kde se nemovitost nachází.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK