Americké akcie v pondělí posílily díky reformě zdravotnictví

22.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. prosince (ČTK) - Americké akcie v pondělí posílily díky firmám působícím v oblasti péče o zdraví. Ty těžily ze zprávy, že americký Senát podpořil reformu zdravotnictví prezidenta Baracka Obamy, a učinil tak první krok k jejímu konečnému schválení. Maloobchodní společnosti rostly díky optimismu investorů ohledně zbytku vánoční sezony.

Nejsledovanější Dow Jonesův index se zvýšil o 0,83 procenta na 10.414,14 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 1,05 procenta na 1114,05 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite o 1,17 procenta na 2237,66 bodu, napsala agentura Reuters.

Zdravotní pojišťovna Cigna posílila téměř o čtyři procenta a konkurent Aetna o téměř pět procent. "V péči o zdraví je to stejně jako v každém odvětví hlavně o jistotě," uvedl ke kroku Senátu analytik Marc Pado ze společnosti Cantor Fitzgerald & Co. "Takto víme, kdo jsou vítězové a poražení," dodal.

Největší světový výrobce čipů Intel posílil o 2,3 procenta poté, co společnost Barclays zlepšila doporučení k jeho akciím. Producent hliníku Alcoa si připsal téměř osm procent díky zprávě, že se dohodl na výstavbě hliníkárenského komplexu za 10,8 miliardy dolarů (téměř 200 miliard korun).

Na devizovém trhu dolar posiloval díky očekávání, že americká centrální banka (Fed) přikročí ke zvýšení úrokových sazeb dříve, než její protějšky v Evropě a Japonsku. Euro vůči dolaru oslabilo o 0,4 procenta na 1,4282 USD. V pátek se propadlo až na 1,4262 USD, tedy nejníže od začátku září. Vůči japonskému jenu dolar stoupl o 0,9 procenta na 91,16 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK