ČSÚ bude od příštího roku některé statistiky zveřejňovat dříve

22.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. prosince (ČTK) - Český statistický úřad bude od příštího roku informace o průmyslu, stavebnictví, maloobchodu a o službách a cestovním ruchu zveřejňovat o několik dní dříve. Zároveň úřad zruší publikování signálních informací z průmyslu, které o několik dní předcházely zveřejnění standardních statistik. Vyplývá to z informací ČSÚ.

Poprvé by měl úřad zveřejnit dříve data o lednovém průmyslu a stavebnictví, a to 9. března. Ve srovnání s letošním rokem je to výjimečný posun o 14 dní. V následujících měsících budou již data o průmyslu a stavebnictví zveřejněna o pět až sedm dní dříve.

Rychlé informace o lednovém maloobchodu budou publikovány 16. března, tedy o osm dní dříve oproti letošnímu termínu. Čtvrtletní informace o službách a cestovním ruchu pak ČSÚ zveřejní poprvé dříve 11. května, tedy o sedm dní dříve.

"Spolu s tím, jak se zrychlí zveřejňování rychlých informací z průmyslu, ztratí význam zveřejňování signálních informací," uvedl Jan Ferenc z tiskového oddělení ČSÚ. Signální informace začal statistický úřad zveřejňovat letos v dubnu v reakci na hospodářskou krizi a s tím související požadavek na rychlejší zveřejňování statistických údajů. Signální informace jsou zatím publikovány o 10 až 14 dní dříve než standardní rychlé informace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK