Turkmenistán se s Ruskem dohodl na obnovení dodávek plynu

22.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ašgabat 22. prosince (ČTK) - Turkmenistán se s Ruskem dohodl na obnovení dodávek svého zemního plynu. Obě země tak vyřešily dlouhý spor, který trval od dubnového exploze na plynovodu v Turkmenistánu, zaviněné podle Turkmenů ruskou plynárenskou společností Gazprom. Rusko však bude odebírat mnohem méně turkmenského plynu než před dubnem

Podle dohody podepsané v Ašgabatu zástupci plynárenských podniků obou zemí za účasti ruského prezidenta Dmitrije Medveděva a turkmenského vůdce Gurbanguli Berdymuhamedova se dodávky obnoví 10. ledna. Rusko však bude odebírat jen 30 miliard krychlových metrů ročně proti 50 miliardám kubíků, které dostávalo do dubna.

Po dubnové explozi Turkmenistán obvinil Gazprom z porušení smluv, když jednostranně snížil dovoz, což vedlo k výbuchu. Poté následoval mezi oběma zeměmi dlouhý cenový spor, který bránil v obnoveni dodávek. Podle analytiků však Gazprom dohodu záměrně oddaloval, protože evropská poptávka po plynu v důsledku hospodářské recese výrazně klesla a propadly se i ceny.

Rusko nyní začne platit za turkmenský plyn evropské ceny, uvedl šéf Gazpromu Alexander Medveděv. Konkrétní cenové podmínky firma neprozradila.

Turkmenistán je největším producentem zemního plynu ve Střední Asii. Jeho hlavním zákazníkem je Gazprom, jehož cílem je zabránit Evropské unii získat alternativní dodávky plynu ze Střední Asie pro plánovaný plynovod Nabucco, který obchází Rusko.

Turkmenistán však byl po dubnovém zastavení exportu do Ruska nucen hledat nové kupce. Minulý týden otevřel nový plynovod do Číny, první významnou trasu plynu ze Střední Asie, která nejde přes Rusko. Příští rok chce tímto plynovodem dodat šest miliard krychlových metrů plynu s cílem dostat dodávky do roku 2015 až na 40 miliard kubíků.

Ruská těžba zemního plynu v posledních letech stagnuje nebo klesá. V letošním roce se kvůli globální recesi očekává propad produkce o 14 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK